fallback

Утвърдиха евротарифата за по-ниски цени за роуминг в страните от ЕС

Новите цени ще влязат в сила най-късно в началото на есента

18:58 | 07.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министрите на телекомуникациите на страните от Европейския съюз постигнаха днес съгласие по Регламента за роуминга в обществените мобилни телефонни мрежи в рамките на Общността, което означава, че цените за разговори в границите на Евросъюза трябва драстично да се понижат. Решението бе взето на заседание на Съвета на Европейския съюз в Люксембург, с участието на министри на транспорта, телекомуникациите и енергетиката. В заседанието участва председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков. 

Регламентът за роуминга ще бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз на 29 юни, а ден след това влиза в сила. Операторите обаче ще имат един месец, в който да изготвят новите си тарифи, а потребителите на роуминг услуги след това ще имат срок от още един месец, в който да решат дали ще ползват новата евротарифа, или ще предпочетат индивидуален план, предложен им от местен мобилен оператор.

Председателят на ДАИТС коментира от Люксембург, че Комисията за регулиране на съобщенията трябва да осъществи наблюдение и контрол на прилагането на регламента в България.

Приемането на новите регулации по отношение на цените за разговори в роуминг в страните от Европейския съюз ще е от полза за нашите клиенти, коментираха от М-Тел. „Компанията ще предостави максимално бързо на своите клиенти възможностите, които се откриват по отношение на роуминг услугите за всички европейски потребители. Вече работим по процедурите за влизането им в сила и ще спазим заложените в разпоредбите срокове”, декларираха от М-Тел.

От Globul бяха малко по-конкретни и освен че обявиха, че ще се съобразят с изискванията, уточниха, че новите им тарифи за роуминг услуги ще бъдат въведени до началото на октомври, както е заложено в новия регламент. Според оператора обаче, въпреки че новите цени до голяма степен отразяват позициите на компанията, „подобна административна намеса“ може да има някои „негативни последици за развитието на пазара на роуминг услуги“.

До момента от vivatel не са направили официален коментар относно приетото решение за роуминг тарифите в Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още