fallback

Над 600 млн. души в света работят твърде дълго

Максимум 48 часа трябва да бъде работната седмица според МОТ, много държави обаче са далече от този стандарт

17:22 | 07.06.07 г.

Над 600 млн. души в света работят прекомерно дълго, като начело са перуанците, сочи доклад на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от Ройтерс.
В доклад за тенденциите в условията на труд и работната среда в 50 страни, агенцията на Обединените нации заявява, че 100 години след одобряването на максимум 48-часова работна седмица от членовете на МОТ постигането й е още неравномерно.
Над половината перуанци (50,9%) работят повече от 48 часа седмично, следвани от южнокорейците (49,5%), тайландците (46,7 на сто) и пакистанците (44,4%).
Сред развитите страни, където работното време по принцип е по-кратко, 25,7 на сто от британците работят повече от 48 часа на седмица, следвани от израелците (25,5%), австралийците (20,4%), швейцарците (19,2%) и американците (18,1%).
„Добрата новина е, че все пак има напредък към регулирането на работното време в развитите и развиващите се страни, но като цяло изводите от проучването са определено обезпокоителни“, коментира Йън Месинджър, съавтор на доклада.
Според МОТ по-краткото работно време е благоприятно за здравето на служителите, намалява инцидентите на работното място и като цяло повишава производителността.
Ръстът на обслужващия сектор, например туризъм и транспорт, и нарастващата сива икономика, където работниците нямат трудов договор, допринасят за налагането на по-дълго работно време, е мнението на организацията.
 
Според МОТ и двете са признак на нарастващата глобализация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още