fallback

Ново обвинение за корупция срещу BAE Systems

Компанията е платила стотици милиони паунда на бившия посланик на Саудитска Арабия в САЩ за ролята му в оръжейна сделка

14:12 | 07.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Саудитски принц, водил преговори за оръжейна сделка на стойност 40 млрд. паунда между Великобритания и Саудитска Арабия, в получавал тайно пари от BAE Systems в продължение на десетилетие, твърди BBC въз основа на собствено разследване.

Най-голямата компания за оръжия във Великобритания е платила стотици милиони паунда на бившия посланик на арабската държава в САЩ - принц Бандар бин Султан. Според ВВС плащанията са ставали със знанието на Министерството на отбраната.

Принц Бандар е отказал коментар във връзка с разследването, а от BAE Systems са заявили, че винаги са действали съгласно закона. От министерството твърдят, че информацията по случая е конфиденциална.

До 120 млн. паунда са били превеждани годишно от BAE към две сметки на саудитското посолство във Вашингтон. Според програмата на ВВС Панорама тези сметки всъщност са били канал за плащания за принц Бандар за ролята му в сделка от 1985 г. за продажбата на над 100 военни самолета на страната му.

Предлогът за тези сметки е бил заплащане на разходите на частния самолет Ербъс на принца.

Това е поредното обвинение в корупция срещу BAE Systems. В средата на май стана ясно, че швейцарските власти разследват компанията за пране на пари, а през последните месеци BAE е обект на обвинения в корупция в Чехия, Румъния, Чили, Катар, Южна Африка и Танзания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още