fallback

Азиатските пазари регистрираха лек ръст

Shanghai Securities News обяви, че слуховете за облагане на капиталовите печалби с данък са „смешни“ и „базирани на невежество“

11:01 | 07.06.07 г.

Индексите в Япония, Китай и Хонконг се повишиха по време на търговската сесия тази сутрин.

Основният бенчмарк в Япония - Nikkei 225, включващ 225-те компании с най-голяма пазарна капитализация на борсата в Токио, се повиши с 0,07 на сто, или с 12,45 пункта, до 18 053,38 пункта. Водачи на пазарите бяха компаниите от петролния сектор, чиито книжа се повишиха след скока в цените на петрола днес.

Някои технологични компании, чийто основен пазар е щатският, понижиха пазарната си стойност след вчерашните данни за по-високи разходи за единица труд в САЩ.

Акциите на Takeda Pharmaceutical Co., най-големият производител на лекарства в Япония, се понижиха с 1,8 на сто, след като регулационните органи в САЩ обявиха, че лекарството на компанията против диабет Actos може да причини сърдечен удар.

Книжата на Mitsubishi Corp. се повишиха с 1,2 на сто, или с 40 йени, до 3 260 йени, което бе най-високата им стойност от септември 1974 г. насам.

Sumitomo Corp. повиши пазарната си капитализация с 2,3 на сто, или с 55 йени за акция, като последно акциите на компанията се търгуваха за 2 420 йени.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng регистрира ръст от 5,99 пункта, или 0,03 на сто, и затвори при нива от 20 824 пункта.

Китайските пазари също се повишиха и започнаха да възстановяват част от загубите си от 30 май, когато финансовото министерство в Пекин обяви, че увеличава три пъти таксата, с която се облагат борсовите транзакции. Това породи спекулации, че ще следват нови вълни от рестриктивни мерки (като облагане с данък на капиталовите печалби), с които да се предотврати създаването на ценови балон на борсата в Шанхай, вследствие на което китайските книжа започнаха да се понижават.

Днес обаче основният индекс в страната CSI 300 регистрира ръст от 3,39 на сто, или 124,72 пункта, до 3 802 пункта.

Причина за увеличението на фондовите активи в Китай днес бе съобщението в официалния вестник Shanghai Securities News, който обяви, че слуховете за облагане на капиталовите печалби с данък са „смешни“ и „базирани на невежество“, тъй като то не е позволено от закона. Shanghai Securities News е един от държавните вестници, които съобщават финансовите новини в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още