fallback

Синдикат на Dow Jones се опитва да спаси компанията от Мърдок

Служителите на компанията търсят евентуални купувачи, които да подадат контраоферта на тази на News Corp.

13:08 | 06.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Рон Бъркъл се е присъединил към служителите на Dow Jones & Co. Inc., за да се опита да отправи контраоферта на предложението за закупуване на компанията от страна на News Corp. на Рупърт Мърдок, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на синдиката.

Бъркъл е заявил пред синдиката на служителите на Dow Jones, че е заинтересуван да работят заедно за формулирането на оферта, е съобщил Стивън Йънт, представител на Независимата асоциация на работещите в издателския бизнес (IAPE), която представлява 2 хил. служители на Dow Jones.

От IAPE съобщиха в понеделник, че търсят други потенциални купувачи, след като членовете на фамилията Банкрофт, която контролира Dow Jones, се срещнаха за първи път с Мърдок, за да постигнат евентуално споразумение.

Синдикатът се е свързал и с Уорън Бъфет като евентуален купувач за Dow Jones - издател на Wall Street Journal, но още не е получил отговор.

Миналия месец Бъфет заяви, че е твърде малко вероятно да подаде оферта за Dow Jones както като индивидуален инвеститор, така и заедно с компанията си Berkshire Hathaway, тъй като по думите му офертата на Мърдок е много висока.

Акциите на Dow Jones достигнаха шестгодишен връх от 61,62 долара след изявлението на синдиката, след като по-рано през сесията се търгуваха на 59,85 долара за брой. По време на следобедната търговия книжата достигнаха 60,57 долара - малко над офертата на стойност 60 долара за акция на News Corp.

Това е третият случай през последната година, в който Бъркъл изразява интереса си към издател на вестници. По-рано през годината той направи неуспешен опит за придобиване на Tribune Co, а през 2006 г. инвестиционната му компания Yucaipa Cos. заедно с Newspaper Guild отново неуспешно се опита за закупи няколко всекидневника на Knight Ridder.

Според анализатора на вестникарския бизнес Майлс Гроувс от MG Strategic Research Мърдок ще бъде в по-добра позиция да се справи с натиска върху сектора, тъй като традиционните вестници губят рекламни приходи за сметка на интернет и други нови медии.

"Малко съм скептичен към усилията на гилдията за закупи медийна собственост с цел да управлява бъдещето по-добре", добавя той.

От IAPE смятат, че Мърдок ще подрони журналистическия авторитет на Dow Jones и се опитват да създадат интерес сред до десет потенциални купувачи, но засега не назоват други имена освен тези на Бъфет и Бъркъл.

News Corp. предложи да купи Dow Jones & Co. Inc., за около 5 млрд. долара в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още