fallback

Бернанке е оптимист относно щатската икономика

В изказването си Бернанке потвърди прогнозите на Фед, че в идващите тримесечия икономиката ще напредне с умерено темпо

17:12 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке прогнозира, че щатската икономика ще се възстанови след слабото си представяне от началото на годината, дори ако спадът в сектора на недвижимите имоти продължи, съобщи АР.

За първите три месеца на годината щатската икономика отбеляза ръст от едва 0,6 на сто, което е най-лошото й представяне за тримесечие от над четири години.

Въпреки това Бернанке смята, че някои от факторите, които изпъкват при слабото представяне през изминалото тримесечие, сред които увеличеният търговски дефицит и по-малки инвестиции на бизнеса в натрупване на запаси, "вероятно ще бъдат поне частично обърнати в противоположна посока с близкото тримесечие".

В изказването си Бернанке потвърди прогнозите на Фед, че в идващите тримесечия икономиката ще напредне с умерено темпо, близо до или леко под тенденцията й за ниво на растеж. Според някои икономисти тази тенденция, или нормален темп на растеж, е за ръст от около 3 до 3,25 на сто.

Въпреки оптимизма си обаче Бернанке поясни, че проблемите със сектора на жилищните имоти, започнали миналата година, най-вероятно ще продължат да забавят икономическия ръст за по-дълъг период от очакваното.

Строителството на домове ще остане слабо за известно време, докато строителните компании успеят да намалят броя на непродадените нови жилища, отбеляза Бернанке.

До момента обаче проблемите в жилищния сектор не са причинили значителен ефект върху други сектори на икономиката, смята Бернанке.

По отношение на инфлацията председателят на Фед е заявил, че основните потребителски цени, без тези на храните и горивата, все още остават в някаква степен високи въпреки известно подобрение. Бернанке остана верен на прогнозата на Фед, че основната инфлация постепенно ще се успокои. Ако това очакване не се осъществи обаче, съществува голям риск за икономиката, добавя Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още