fallback

Талантливите служители ще стават все по-голяма рядкост в ЦИЕ

Голямата битка ще е за хора с лидерски, продажбени и технически умения

13:46 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

През следващите три до пет години привличането и мотивирането на талантливи служители в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще става все по-трудно, смятат 83% от специалистите по Човешки ресурси, анкетирани от консултантската компания Hewitt Associates. Голямата битка ще бъде за хора с лидерски, продажбени и технически умения.

Проучването, което е проведено сред 504 компании в 10 страни от ЦИЕ, показва повишени очаквания към работодателите и готовност за мобилност у служителите в региона.

„Привличането и задържането на талант вече е проблемно в региона и ще става все по-трудно за в бъдеще. Само най-добрите ще успеят да се задържат на върха при тази променяща се „химия“ в мотивацията на служителите, като успешно внедряват практики за управление на хората, подпомагащи бизнес стратегиите на компанията“, коментира Жолт Селецки, изпълнителен директор на Hewitt за региона.

Според получените данни 47% от служителите в ЦИЕ вярват, че биха си намерили нова работа много лесно, а други 33 на сто считат, че ще си намерят такава, въпреки че ще им коства усилия.

Резултатите от проучването показват още, че трите най-важни фактора за повишаване на мотивацията на служителите в Централна и Източна Европа и за задържането им са: - Хората да се чувстват ценени – мотивацията на служителите може да бъде повишена, ако те се чувстват като ценна част от компанията, а не като „био-роботи“. Откритата комуникация по стратегически въпроси, въвличането в процеса на взимане на решения, иновациите изпращат послания към служителите, че те наистина са ценени; - Висшето ръководство – то има изключително силно влияние върху ангажираността и мотивацията на служителите. Компании, в които служителите се чувстват значими и ценени от топ лидерите, показват средно 25% по-висока ангажираност на работещите там, които с по-голяма охота подкрепят лидерите си и техните решения;

- Възможности за повишение – не съществува компания с безкрайни възможности за кариера. Затова възможността да осигурят привлекателна кариера за всеки служител е повече от предизвикателство за професионалистите в областта на Човешките ресурси.

В проучването са включени и мненията на 90 хил. служители от ЦИЕ, според чиито оценки са определени няколко компании като най-добри работодатели в региона. Участието на компаниите в подредбата е по тяхна собствена инициатива, като оценката е получена чрез въпросници сред работещите в съответната фирма. При тези условия за най-добра компания-работодател в региона е определена Microsoft.

На второ място в категорията на малките и средни фирми е The Ritz-Carlton, Турция, а при големите компании – Pannonpower, Унгария. Българските компании, включени сред първите 15, са IT фирмите Немечек и Сайънт (съответно на 9-то и 13-то място при малките и средни предприятия) и Макдоналдс България (на 10-то място) в категорията на големите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още