fallback

Петролът се търгува близо до двуседмичен връх

Тропичният циклон Гону се е насочил със скорост от 15 км в час към Оманския залив, в резултат на което брентът достигна 70,63 долара

10:50 | 05.06.07 г.

Петролът се търгува близо до най-високата си стойност за последните две седмици поради рискове за проблеми в доставките на гориво от Близкия изток и Нигерия.

Тропичният циклон Гону се е насочил със скорост от 15 км в час към Оманския залив между Иран и Оман, според метеоролози на щатските военноморски сили.

В резултат на това лондонският сорт Брент стигна 70,63 долара за барел поради рисковете, свързани с метеорологичните условия и техния ефект върху танкерите, с които се превозва горивото. Цените на черното злато намериха подкрепа и в спекулациите, че нови стачки в Нигерия могат да причинят спад в доставките на петрол към Запада.

„Новините за циклона повишават брента и нюйоркският сорт следва хода му“, коментира пред Bloomberg Виктор Шум от Purvin & Gertz Inc. в Сингапур. „Ако нигерийската ситуация бъде причина за нови спадове в доставките на петрол, брентът ще се повишава още", смята още анализаторът.

Търгуваните фючърси в Лондон се оценяват спрямо петролния сорт Брент, а тези в Ню Йорк - спрямо WTI (West Texas Intermediate).

Юлските фючърси в Ню Йорк се разменяха за 66,08 долара за барел днес, което е с 1,13 долара (1,7 на сто) по-високо от стойностите на договорите вчера. Брентът също се повиши вчера. Фючърсите на лондонския сорт с доставка през юли скочиха с 1,33 долара, или с 1,9 на сто, и вчера стигнаха 70,40 долара за барел – най-високата им стойност от 25 май.

Високите петролни запаси, акумулирани в резултат на затворените рафинерии в САЩ, бяха причина нюйоркските фючърси да се търгуват при дисконт спрямо брента от 28 февруари насам. Вчера разликата между двата договора намаля на 4,19 долара, като на 24 май тя достигна рекордните 6,54 долара.

Има вероятност много от служителите в петролния сектор в Нигерия да подкрепят предложение за масова стачка от страна на най-големия синдикат в западноафриканската държава на 8 юни, предаде Bloomberg.

Нигерийското производство на петрол все още не може да се съживи от социалните проблеми в страната и за последните 18 месеца износът на черно злато от страната е намалял със средно 150 000 барела до 2 млн. барела на ден.

Утре се очакват седмичните данни за състоянието на петролните и бензиновите запаси в САЩ. Според консенсусните прогнози запасите на суров петрол са се увеличили с 250 000 барела за седемте дни преди 1 юни. За седмицата преди 25 май петролните запаси се задържаха на ниво от 342,2 млн., което е със 7,2 на сто по-високо от средната им стойност за последните 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още