fallback

Dow с нов рекорд през миналата седмица

17:39 | 04.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите американски индекси се търгуваха противоречиво във вторник на фона на разнообразна фундаментална информация. Новини за нови сливания и поглъщания предопределиха позитивното начало на търговската седмица. Royal Bank of Scotland PLC обяви намеренията си за придобиване на холандската ABN Amro за общата сума от 71.1 млрд. евро. Сред новините за сливания и поглъщания се наредиха и съвместните намерения на Tishman Speyer Properties и Lehman Brothers Holdings Inc. да придобият Archstone-Smith Trust.

Позитивният сентимент от началото на седмицата бе подкрепен и от данните за потребителското доверие през май в САЩ, което превиши пазарните прогнози за 105, регистрирайки покачване до 108 пункта. Въпреки добрите анонси търговията бе относително вяла, като инвеститорите останаха предпазливи в покупките преди бюлетина от срещата на ФЕД.

В средата на седмицата шанхайската борса рязко се понижи с повече от 6.0%, което неизменно припомни на инвеститорите за „събитията” след 27 февруари, причинили глобална редукция на риска и корекция на развитите фондови пазари. Мнозина коментатори побързаха да направят пряка аналогия и да очакват пропорционално понижение на индексите, но след първоначалния гап в посока надолу S&P 500 и Dow бързо възстановиха позициите си и излязоха на позитивна територия.

От макроикономическа гледна точка нямаше важни фундаментални анонси с изключение на резюмето от последното заседание на Федералния резерв, но на този етап влиянието му е ограничено.

На специфично фирмено ниво интерес предизвика обявената програма за обратно изкупуване на Viacom на стойност 4.0 млрд. долара, както и съобщението, че CDW Corp ще бъде отписана от публичност, като обемът на сделката е за 7.3 млрд. долара.

Измерителят на американска икономика Dow Jones достигна нови интрадневни максимуми в търговските сесии от четвъртък и петък въпреки нееднозначните макроикономически новини. По предварителни данни БВП на САЩ за първото тримесечие е нараснал едва с 0.6% на фона на очаквания за ръст от 0.8% и предходна прогноза за ръст от 1.3%. Новината за динамиката в икономическата активност в известна степен контрастира с близо 9% покачване на Dow от началото на календарната година и първоначално предизвика предпазливост у някои инвеститори, която бе преодоляна след данните за трудовия пазар в петък.

Независимо от очакванията за БВП, текущата безработица в страната намалява за шеста поредна седмица, а новосъздадените работни места в САЩ за май достигнат 157 хил. спрямо очаквания за 135 хил.

Технически анализ

Dow Jones

След рязкото поскъпване от средата на седмицата Dow се търгуваше в относително тесни граници в четвъртък, но завърши с нова рекордна стойност в петък. Препятствие за успешен тест на ключовата дългосрочна съпротива 13 700 е максимумът от сесията в четвъртък – 13 675. Всеки пробив под непосредствената подкрепа при 13 425 трябва да е достатъчен за движение към 13 230 областта, която ще ограничава краткосрочните корекции. Само под нея ще допуснем промяна в перспектива и потенциал за тест на 12 975 и 12 785 преди стабилизация.

Подкреа

13 500

13 425

13 230

Съпротива

13 675

13 750

13 800

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още