fallback

Apple пуска в продажби iPhone на 29 юни

Според конкурентни производители на телефони високата цена на iPhone (между 500 и 600 долара) може да отблъсне много потенциални клиенти

12:17 | 04.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Apple Inc. ще пусне новия си продукт iPhone за продажба на 29 юни в САЩ, съобщи Ройтерс. Компанията планира да продава интернет телефона и в Европа и Япония, но конкретни дати не са били уточнени.

iPhone ще струва между 500 и 600 долара, в зависимост от обема на включената памет, и ще се продава както онлайн, така и чрез обикновените магазини на Apple и AT&T Inc., която към момента е единственият дистрибутор на услугата.

Изпълнителният директор на Apple Стив Джобс представи iPhone през януари след месеци на спекулации, че компанията работи върху мобилен телефон, който включва някои характеристики на популярния плейър iPod.

По думите на Джобс, при положение че продажбите на мобилни устройства в света достигат около около 1 млрд. броя годишно, то ако Apple има пазарен дял от 1%, през 2008 г. компанията ще е продала 10 млн. броя iPhone.

Според конкурентни производители на телефони високата цена на iPhone може да отблъсне много потенциални клиенти.

Критиците добавят още, че телефонът използва GSM технология, която е по-стара и постепенно се измества от 3G мрежата, която може да прехвърля данни много по-бързо.

Акциите на Apple бяха много чувствителни през последните седмици към всякакви слухове относно пускането на iPhone.

Миналата седмица акциите поскъпнаха след съобщение в медиите, че телефонът ще бъде пуснат на 20 юни. В средата на май пък книжата отбелязаха спад, след като сайт за технологични новини публикува e-mail, за който твърдеше, че е от Apple, в който се съобщава, че пускането на телефона ще се отложи. От Apple заявиха, че писмото е фалшиво.

Apple имаше проблеми и относно наименованието на новия си продукт - Cisco Systems заведе дело с твърдението, че притежава търговската марка от 2000 г. Впоследствие двете компании постигнаха споразумение да делят наименованието и прекратиха делото.

Миналата седмица акциите на Apple поскъпнаха със 7 на сто, като приключиха сесията в петък на ниво от 118,40 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още