fallback

Енергийните компании във фокуса на инвеститорския интерес днес

Европейските пазари може да регистрират лек спад в началото на седмицата, но като цяло настроенията остават бичи, прогнозират експерти

10:18 | 04.06.07 г.

Акциите на европейските компании от енергийния сектор могат да се повишат днес, прогнозират от Bloomberg.

Citigroup Inc. повиши прогнозите си за цените за тази година на петрола сорт Брент, търгуван в Лондон. Това бе и причина от финансовия гигант до подобрят препоръката си за акциите на Royal Dutch Shell Plc, които са най-големият производител на петрол в Европа, от "hold" на "buy".

Фючърсите на индекса Dow Jones Euro Stoxx 50, бенчмарк за 13-те държави от еврозоната, се понижи с 14 пункта до нива от 4 538, преди европейските фондови борси да отворят днес.

Книжата на Daimler Chrysler и PSA Peugeot Citroen може да се понижат, след като акциите им поевтиняха по време на търговията в Ню Йорк в петък.

„Очакванията са европейските пазари да регистрират лек спад в началото на новата седмица, но като цяло настроенията остават бичи“, коментира за Bloomberg Матю Бъкланд от CMC Markets в Лондон.

В петък пазарите на Стария континент регистрираха повишение. Английският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,84 на сто, или с 55,30 пункта, и затвори седмицата при нива от 6 676 пункта. Бенчмаркът на най-голямата икономика в Европа – немският DAX, спечели цели 1,33 на сто, или 104,81 пункта, като за последно бе 7 987,85 пункта. Индексът DJ Stoxx 50, включващ 50-те най-големи компании в Европа, регистрира ръст от 1 на сто до 3 972 пункта на борсовата сесия в петък.

Споменатите по-долу компании имат потенциал за по-големи ценови движения днес поради характера на новините, свързани с тях:

Deutsche Telekom AG: Най-големият европейски телеком може да продължи серията от придобивания, след като обяви, че ще купи дял в американската интернет компания Jajah Inc. миналия месец.

Novartis AG: Най-големият производител на лекарства в Швейцария съобщи за благополучно развитие на дело срещу Novartis AG и други 72 компании, заведено от щата Алабама. Според решението на съда делото няма да бъде заведено групово срещу всички компании, а поотделно срещу всяка от тях.

Repsol YPF SA: Най-голямата петролна компания в Испания ще продаде 45 на сто от аржентинската си част, като сделката ще надвиши 4 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Freenet AG: Немският доставчик на интернет няма да продава части от компанията си, като планира да разшири пазарния си дял чрез придобивания, според съобщение на Die Welt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още