fallback

Грийнспан - неочаквани откровения в дългоочаквана книга

Анализ за ниските лихви в света и обяснение за загадъчния стил на изразяване на Грийнспан пред Конгреса ще изненадат читателите

10:50 | 02.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Грийспан ще изненада читателите на дългоочакваната си книга с откровения относно поведението си като председател на Фед. Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан ще изненада читателите с прозрения за бъдещето в дългоочакваната си книга, но засега издаде съвсем малко от предвижданията си, заявявайки, че лихвените нива са ниски, съобщи Ройтерс, цитирайки интервю на Грийнспан за NBC на кореспондента Андреа Мичъл, която е негова съпруга. Грийнспан, който все още може да причини раздвижване на пазара с една своя дума, ще използва уроците, научени по време на управлението му на Фед, за да говори за виждането си за бъдещето в книгата си, която ще бъде публикувана на 17 септември.

По думите му фактът, че в света преобладават ниските лихви, е един от изненадващите изводи, които е направил в книгата си "Бурни години". В нея той разглежда продължилото си 18 и половина години управление на централната банка на САЩ.

Отначало Грийнспан смятал да напише мемоарите си - от детството си до работата си като съветник на президентите Ричард Никсън и Роналд Рейгън, а после и като най-влиятелния икономист в света, но в крайна сметка се получила аналитична книга както за миналото, така и за бъдещето.

Бившият председател на Фед е заявил още, че е особено окуражен относно перспективите пред Европа. Новият френски президент Никола Саркози му е направил впечатление като "много умен, много френски и про-американски настроен". Под последното той има предвид, че Саркози се възхищава на американската икономика и на това, което САЩ са постигнали.

Освен за Саркози Грийнспан се е изказал положително и за немския канцлер Ангела Меркел и британския финансов министър Гордън Браун, който ще поеме премиерския пост от Тони Блеър на 27 юни.

Спoред Грийнспан съвместната работа на тези трима политици ще допринесе много за Европа в дългосрочен план.

Относно поведението си като председател на Фед Грийспан е необичайно откровен по отношение на често непроницаемия си стил на комуникация, станал негова запазена марка при изказванията му пред Конгреса.

"Хората ми задаваха въпроси, на които аз не можех и не трябваше да отговарям, защото има някои отговори, които, както и да ги формулираш, имат ефект върху пазара", обяснява Грийнспан.

"Когато ми задаваха въпрос, на който не можех и нямаше да отговоря, прибягвах до грешен синтаксис и всякакви други методи, които биха накарали даден сенатор или конгресмен да си мисли, че казвам нещо ужасно задълбочено, както и да смята, че съм отговорил на въпроса му", продължава с откровенията си Грийнспан.

Той е споделил още, че е предложил на жена си да се омъжи за него пет пъти, преди тя да осъзнае, че й прави предложение.

Един от най-важните си уроци Грийнспан е научил след атаките срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. - тогава американската икономика доказала, по думите му, че е много по-гъвкава, отколкото той мислел.

"Тъй като не можем да предскажем такива кризи и събития, трябва да сме подготвени и способни да поемаме удари", коментира Грийнспан.

От издателя на книгата - Penguin, не са обявили условията на договора си с Грийнспан, но когато той е бил обявен през март 2006 г., от издателската индустрия са заявили, че офертите на най-големите в бранша за издаване на книгата са надхвърлили 8 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още