fallback

Вълната от сделки за придобивания повишава европейските пазари

От началото на годината до момента общата стойност на сделките за придобивания и сливания в Европа е 1,25 трлн. долара

15:18 | 01.06.07 г.

14 от 18-те основни европейски индекса се повишиха на европейската търговска сесия до момента, водени от спекулациите, че вълната от сделки за придобивания и сливания ще продължи. Само пазарите в Италия, Португалия, Гърция и Люксембург регистрираха понижения.

Индексът DJ Stoxx 50, включващ 50-те европейски компании с най-голяма пазарна капитализация, се повиши с 0,33 на сто и до момента е на ниво от 3 946 пункта. Основният индекс на най-голямата европейска икономика – немският DAX, спечели 0,76 на сто, или 60 пункта, и последно бе на нива от 7 943 пункта. Английският FTSE 100 се повиши с 0,13 на сто от началото на търговската сесия до 6 629 пункта към 14:30 часа българско време.

Спекулациите, че вълната от сделки за сливания и придобивания ще продължи, бяха основният двигател зад повишението на пазарите. Силните данни за потребителското доверие и силните очаквания за заетостта в САЩ пък бяха причина за повишението на цените на акциите на Volkswagen AG и Groupe Danone, които продават голяма част от продукцията си отвъд океана.

„Има слухове, че Oracle са купили повече от 12 на сто от SAP“, заяви пред Bloomberg Улрих Траберт от Bankhaus Metzler във Франкфурт.

От началото на годината до момента общата стойност на сделките за придобивания и сливания в Европа е 1,25 трлн. долара. За цялата минала година те стигнаха рекордните 1,6 трлн. долара. Ако темпото на тези сделки продължава, може да се очаква през 2007 г. да бъде поставен нов рекорд за сделките за големи придобивания.

Акциите на British Energy Group Plc се повишиха с 2,3 на сто до 537,5 пенса за акция в Лондон. Английското правителство съобщи, че е продало своите 400 млн. акции от компанията.

Книжата на най-големия производител на автомобили в Европа – Volkswagen, се повишиха с 1 на сто до 113,91 евро за ценна книга. Тези на Danone пък скочиха с 1,7 на сто и последно се търгуваха на 59,19 евро за акция.

Повечето анализатори очакват данните за заетостта в най-голямата икономика да регистрират значителен ръст, което да сигнализира стабилизиране на американската икономика. Консенсусната прогноза е, че броят на новите работни места в САЩ е нараснал със 134 000 според 84 икономисти, запитани от Bloomberg.

„Данните за пазара на труда ще бъдат изключително важни“, заяви Улрих Пфул от JP Morgan Asset Management във Франкфурт. „Някои инвеститорите ще си пазят барута сух, чакайки да излезе поредицата от новини от САЩ“.

Акциите на компаниите от технологичния сектор също се повишиха, след като вчера американската компания Dell Inc. обяви по-високи от пазарните очаквания финансови резултати.

Infineon Technologies AG, вторият по големина производител на чипове, увеличи пазарната си стойност с 1,7 на сто до 11,72 евро за акция.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 0,29 на сто до 6 121 пункта, след като пазарният анализатор от UBS Арачели Страсбургер обяви, че решението на новия френски президент Никола Саркози да направи лихвените вноски по ипотечните кредити данъчно признат разход ще има стимулиращ ефект върху френския пазар на недвижимо имущество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още