fallback

BHP Billiton и Rio Tinto обект на инвеститорски интерес днес

Причина за повишението на компаниите от минния сектор бе скокът в цените на металите

09:42 | 01.06.07 г.

Европейските книжа може да се повишат днес, водени от компаниите в суровинния сектор и тези от технологичния след повишението на медта и златото по време на азиатската търговска сесия, съобщи Bloomberg.

BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, и Rio Tinto повишиха пазарната си стойност на азиатските пазари рано тази сутрин.

Фючърсите на индекса Dow Jones Euro Stoxx 50, бенчмарк за 13-те държави, използващи еврото, се повишиха с 8 пункта до 4 520 пункта.

Вчера DJ Stoxx 50, включващ 50-те най-големи европейски компании, се повиши с 0,5 на сто, или 19,66 пункта, до 3 933. Бенчмаркът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, спечели 1,52 на сто и бе най-повишилият се индекс от тези на основните европейски пазари. Английският FTSE 100 прибави 0,29 на сто, или 19,3 пункта, и затвори при нива от 6 621 пункта.

Въпреки силния им старт вчера американските пазари затвориха при леко по-ниски нива. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 не претърпяха особени промени и двата бенчмарка се понижиха с по-малко от 0,1 на сто по време на търговията в Ню Йорк.

„Очакванията са европейските индекси да регистрират умерени ръстове въпреки колебливите американски пазари“, коментира за Bloomberg Клеър Колингууд от CMC Markets в Лондон.

Книжата на гиганта BHP Billiton се повишиха с 2,3 на сто в Австралия, а тези на Rio Tinto, третата по големина минна компания в света, прибавиха 0,9 на сто към цената си. Причина за повишението на компаниите от минния сектор бе скокът в цените на металите. Договорите за доставка на мед през август се повишиха с 890 юана, или 1,4 на сто, до 66 000 (8 631 долара) юана за тон в Шанхай тази сутрин.

Споменатите по-долу компании имат потенциал за по-големи ценови движения днес поради характера на новините, свързани с тях:

France Telecom SA: По данни на френския телефонен оператор, броят на хората във Франция, използващи интернет, се е увеличил с 29 на сто през първото тримесечие на 2007 г. до 13,5 млн.

Bayer AG: Немският производител на лекарства обяви, че ще придобие щатския производител на памук Stoneville Pedigreed Seed Co., който до момента е собственост на Monsanto Co. Предварително обявената стойност на сделката е 310 млн. долара.

Altadis SA: Испанският цигарен производител може да бъде придобит от CVC Capital Partners заедно с Goldman Sachs Group Inc. и други банки, съобщи Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още