fallback

Щатският пазар - имунизиран спрямо „синдрома Шанхай”

16:47 | 31.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Вчера борсата в Шанхай рязко се понижи с повече от 6.0%, което припомни на инвеститорите за „събитията” след 27 февруари, причинили глобална корекция на развитите фондови пазари. Мнозина коментатори побързаха да направят пряка аналогия и да очакват пропорционално понижение на индексите, но след първоначалния гап в посока надолу S&P 500 и Dow бързо възстановиха позициите си и излязоха на позитивна територия.

Погледнато в перспектива корекцията на шанхайския пазар е незначителна на фона на тренда, който наблюдаваме през последните години, но все повече авторитетни коментатори изказват мнения за необходимостта от нещо по-съществено, което да върне котировките към фундаментално обоснован рейндж. Алън Грийнспан е един от привържениците на тази хипотеза, но прякото отражение върху американските и европейските пазари би трябвало да бъде ограничено до напомняне за специфичните за тях вътрешни условия.

Трябва да се има предвид, че поскъпването на развитите пазари е почти без прекъсване от февруари досега и съществуват спекулации за изпреварване на фундаменталните условия или поне че на текущи нива котировките не изглеждат така атрактивни.

От макроикономическа гледна точка нямаше важни фундаментални анонси с изключение на резюмето от последното заседание на Федералния резерв, но на този етап влиянието му е ограничено.

На специфично фирмено ниво интерес предизвика обявената програма за обратно изкупуване на Viacom на стойност 4 млрд. долара, както и съобщението, че CDW Corp ще стане непублична компания, като обемът на сделката е за 7,3 млрд. долара.

Технически анализ

Dow Jones

Dow продължава да консолидира в тесен рейндж под ключовата дългосрочна съпротива при 13 700 пункта. Всеки пробив под непосредствената подкрепа при 13 425 трябва да е достатъчен за движение към 13 230 областта, която ще ограничава краткосрочните корекции. Само под нея ще допуснем промяна в перспектива и потенциал за тест на 12 975 и 12 785 преди стабилизация.

Подкрепа

13 425

13 230

13 207

Съпротива

13 570

13 620

13 700

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още