fallback

Противоречива седмица за щатския фондов пазар

16:42 | 28.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица беше противоречива за американския фондов пазар, първоначално еуфорията около новините за M&A сделки оказваха значителна подкрепа за сентимента, но впоследствие индексите навлязоха в интензивна корекция.
В понеделник акциите на Alltel Corp. се покачиха със 7,3% след като от компанията дадоха съгласие да бъде закупена от TPG Capital и подразделение на Goldman Sachs за 27,5 млрд. долара, или 71,50 долара за акция, което е 10% премия върху цената на петъчното затваряне и 23% премия върху цената преди да бъдат обявени отчетите, когато за първи път бе отправено предложение за закупуване.
Интересни новини имаше и около General Electric Co. Акциите на компанията нараснаха с 0,7% след отварянето на пазара поради намерението й да продаде своя GE Plastics бизнес на Saudi Basic Industries Corp за 11,6 млрд. долара.
Нестабилността беше „почувствана” първоначално във вторник, не преставащите анонси за „придобиване” на компании активизира донякъде подкрепа на пазара, но все пак не се оказа достатъчен катализатор, който да поведе пазара в по-високи ценови нива.
Една от последните големи новини за покупка дойде от инвеститора милиардер Кърк Киркориан, който планира да започне разговори за закупуването на две от разположените в Лас Вегас казина на веригата MGM Mirage Inc., Bellagio и CityCenter. Акциите на MGM бяха водачи при биковете на щатския пазар, като прибавиха 30% към пазарната капитализация на компанията, достигайки 81,95 долара за акция.
Chevron Corp, втората по големина в света петролна компания, оповести, че ще продаде 12% - ия си дял в производителя на електрическа енергия Dynegy Inc. Решението за продажбата е част от политиката на Chevron за изчистване на бизнеса й от съпътстващи операции. След новината акциите на Chevron Corp се покачиха с 18 цента до 83,01 долара, докато тези на Dynegy паднаха с 2,9% и достигнаха цената от 9,88 долара за акция.
Фондовият пазар се стабилизира и в сряда пое твърдо нагоре, изпращайки Dow Jones до нови рекордни нива, като потокът от новини за M&A продължи да подхранва интереса за покупки. Основна движеща сила се оказаха спекулациите около сделката за закупуването на Alcan Inc. от страна на Alcoa Inc. Акциите на Alcoa нараснаха с 1.70 долара, или 4.4%, до 40.65 долара, като допринесоха за това Dow да регистрира 8-ия си пореден ден с рекорд и 25-ия от началото на годината. Alcan Inc., най-големият производител на алуминий в Канада, призова притежателите на акции да отхвърлят офертата от 27.4 млрд. долара, отправена от Alcoa, като съобщиха, че компанията провежда разговори и с други потенциални инвеститори и офертата от 27,4 млрд. долара е неадекватна.
Традиционно дефанзивни сектори като търговията на дребно и здравеопазването също се повишиха, след като Target Corp., втората по големина верига за търговия на дребно в Щатите, изнесе по-добри резултати от очакваните. Medtronic Inc., от своя страна, съобщи за нарастване на продажбите на продуктите си за лечение на сърцето. Target нарасна с 1,95 долара на акция до 59,99, след като чистата печалба от 75 цента на акция надхвърли очакванията на анализаторите за 71 цента. Medtronic се покачи с 2,98 долара, или 5,9%, до 59,99 долара, след като нетната печалба за четвъртото тримесечие от 66 цента на акция надхвърли очакванията на 20-те анализатори, участвали в проучване на Bloomberg. Над консенсусните финансови отчети и изключителната активност при М&А подкрепят пазара за седма поредна седмица. Около 67% от представените акции в индекса S&P 500 са регистрирали по-добри отчети за първото тримесечие от очакванията на анализаторите, а досега анонсираните сделки с американски компании за годината са на стойност 1,05 трилиона долара, което е с 66% повече от съобщените сделки до това време на миналата година.
Техническа картина
Dow Jones
Dow рязко се понижи в края на предходната седмица и формира низходяща реверсираща структура на дневна база. Въпреки че това само по себе си не сигнализира задълбочаване на корекцията, близостта до силната съпротива при 13 660 пункта предполага повишен риск от временно връщане към 13 220 областта. Само под последното ще допуснем, че предстои по-значително поевтиняване и на прицел ще бъде първоначално 12 975.
 

Подкрепа

13 410

13 220

12 975

Съпротива

13 625

13 660

13 715

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още