fallback

Инвестиционните банки увеличават дела си в търговията с въглеродни емисии

Според анализатори, пазарът на въглеродни емисии може да се превърне в една от основните инвестиционни възможности на бъдещето

14:23 | 26.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Големите инвестиционни банки активно увеличават участието си в търговията с въглеродни емисии, която може да се окаже най-бързоразвиващият се пазар в света, съобщава Ройтерс. В „играта“ вече са имена като Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, Societe Generale, Fortis Bank и Morgan Stanley.

Световният оборот на пазара на въглеродни емисии през 2004 година бе малко под 1 млрд. щатски долара, през 2005 г. бе около 11 млрд. долара, а през 2006 г. достигна 30 млрд. долара.

Отказът от участие на този пазар на най-големия замърсител – САЩ, както и миналогодишният срив на цените не успяват да намалят активността и очакванията, че търговията с въглеродни емисии може да се превърне в ключов момент от реакцията на човечеството срещу климатичните промени.

„Този пазар отдавна премина фазата, в която се очакваше, че ще е само краткотрайна инициатива.“ , коментира Марк Люис от Deutsche Bank, цитиран от Ройтерс. Люис е анализатор в отдела за въглеродни емисии на банката. За последните шест месеца Deutsche Bank е удвоила числеността на екипа си, занимаващ се с този пазар и към момента в него работят 10 човека.

Големите инвестиционни банки формират екипи по проблемите за опазване на околната среда и енергийната ефективност, които консултират компаниите и им помагат да печелят права за емисии. След това те могат да продават тези права на други клиенти, които се нуждаят от тях за постигане на екологични цели. Не на последно място, големите финансови институции разчитат и на имиджовия ефект от участието в подобни проекти.

По-рано този месец от Citigroup заявиха, че предвиждат 50 млрд. долара за екологични проекти през следващото десетилетие. Bank of America също разполага с подобен план за 20 млрд. долара.

Чрез участието си в джоинт-венчъра Orbeo съвместно с химическата компания Rhodia, Societe Generale е натрупала значителен запас от права за въглеродни емисии, в резултат на екологични проекти в Южна Корея и Бразилия. От началото на годината в екипа на банката, занимаващ се с този пазар, са постъпили двама нови служители.

Нови попълнения има и в отдела за въглеродни емисии на Morgan Stanley. По-рано тази година инвестиционната банка придоби дял от базираната в Маями MGM International, която е специализирана в проектите за намаляване на въглеродните емисии. От Morgan Stanley предвиждат инвестиции от 3 млрд. долара в търговията с въглеродни емисии.

Белгийско-холандската финансова институция Fortis Bank основа специализирано бюро за търговия с емисии в Хонг Конг тази година, поради възможностите за участие на китайския пазар. Екипът на банката, отговарящ за пазара на въглеродни емисии, към момента е съставен от 16 души.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, е трудно да се предвиди ефекта от търговията с въглеродни емисии през следващите десетилетия, но е твърде вероятно тя да се превърне в една от основните инвестиционни възможности на бъдещето.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още