fallback

Златото възстанови позиции след достигнатото двумесечно дъно

Фючърсите на ценния метал с доставка през юни отчетоха повишение от 2 долара, или 0,3 на сто, до ниво от 655,20 долара за тройунция в петък

12:10 | 26.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Фючърсите на златото с доставка през юни отчетоха повишение от 2 долара, или 0,3 на сто, до ниво от 655,20 долара за тройунция вчера. Ден по-рано ценният метал се понижи до двумесечно дъно. На седмична база златото отчете трето поредно понижение от 1%.

Според анализатори, петъчното повишение на метала до голяма степен се дължи на поскъпването на еврото спрямо щатския долар. По-рано през седмицата единната валута се понижи до 6-седмично дъно от 1,3411 долара.

Спадът на долара в петък бе продиктуван основно от слабите данни за продажбите на съществуващи домове в САЩ, които достигнаха най-ниските си стойности за последните четири години.

Някои експерти са на мнение, че повишаващите се лихвени проценти в много от големите икономики, като Великобритания, Еврозоната и Китай, могат да доведат до спад в търсенето на злато в световен мащаб.

Обикновено се наблюдава корелация между златото и курса на еврото спрямо щатския долар, но съществуват и изключения. През 2006 година златото поскъпна с 23% при цена в долари, съответно с 10% в евро и 4,9% в йени. През 2005 година обаче, цената на златото в долари отбеляза ръст от 18%, въпреки че единната валута се понижи с 13% спрямо щатския долар. Тогава ценният метал поскъпна с 35% в евро и с 36% в йени.

Търсенето на ценния метал традиционно намалява през летните месеци. Сватбеният сезон в Индия, която е най-големия купувач в света, започва през септември. Тогава се активизират и покупките от страна на бижутерите, преди зимните празници в Европа и Северна Америка. Тези фактори могат да окажат допълнителен натиск на цените през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още