fallback

Според Грийнспан китайските акции ще се сринат

Според Грийнспан бумът на акциите на китайските публични компании от последните месеци не би могъл да продължи, тъй като той не е устойчив

11:41 | 24.05.07 г.

Бившият председател на щатския федерален резерв Алън Грийнспан е заявил на среща в Мадрид, че се страхува от “драматичен спад” на китайските акции, но въпреки това глобалната икономика е способна да се отърси от подобен сценарий, съобщава Ройтерс.
 
Според Грийнспан бумът на акциите на китайските публични компании от последните месеци не би могъл да продължи, тъй като не е устойчив.
 
През последната година китайският Shanghai index отбеляза троен ръст, а от началото на 2007 г. той добави 56 на сто.
 
Според Грийнспан корекция на фондовия пазар в Китай ще породи проблеми за доходите на голяма част от домакинствата в страната. Напоследък анализатори изразиха опасения, че при евентуална корекция, китайското правителство ще се изкуши да се намеси на фондовия пазар чрез компенсиране на засегнатите инвеститори, за да избегне общественото недоволство.
 
Грийнспан заявява още, че зад световния икономически растеж стои евтиният китайски износ, евтината работна ръка от Източна Европа и благоприятният ефект на ниската инфлация и ниските лихвени проценти.
 
“През последните пет години световното богатство расте с най-бързи темпове, познати в историята”, заявява Грийнспан и добавя, че този темп на растеж неможе и няма да продължи, тъй като е еднократно явление.
 
Преди месец бившият шеф на федералния резерв заяви, че според него шансът икономиката на САЩ да навлезе в рецесия през настоящата година е 30%. Също според Грийнспан не финансирането на дефицита по текущата сметка на САЩ е проблем за страната, а наличието на бюджетен дефицит.
 
Запитан какво мисли за цените на петрола той отговаря, че проблемът на петрола не е неговата оскъдност, а липсата на достъп до него.
 
В резултат на изказванията на Алън Грийнспан американските индекси приключиха вчерашната сесия на отрицателна територия. DOW загуби 14 пункта до 13 525 пункта а Nasdaq се понижи с 10 пункта до 2 577.
 
Днес Shanghai Composite Index  загуби 0,6% до 4 149,41 пункта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още