fallback

Щатският пазар лъкатуши в търсене на катализатори за продължаване на тренда

15:16 | 23.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията на Wall Street преди обяд във вторник бе предимно на същите нива от предходния ден. Последният рунд на придобивания активизира донякъде подкрепа на пазара, но все пак не се оказа достатъчен катализатор, който да поведе пазара в по-високи ценови нива.

Инвеститорите не взимаха страна в търговията въпреки продължаващите придобивания, които дават оптимистични сигнали за икономиката. Последната голяма новина за покупка дойде от милиардера Кърк Керкориан, който планира да започне разговори за закупуването на две от разположените в Лас Вегас казина на веригата MGM Mirage Inc. - Bellagio и CityCenter. Акциите на MGM бяха водачи при биковете на щатския пазар, като прибавиха 30% към пазарната капитализация на компанията до 81,95 долара за акция.

В допълнение на сливанията и поглъщанията, Wall Street анализира и последната излязла партида от отчети на компании за първото тримесечие. Освен отчетите пазарните участници внимателно наблюдаваха разговорите между правителствата на САЩ и Китай за търговската и валутната политика. Акциите в Китай се покачиха до ново рекордно ниво за втори пореден ден, след като инвеститорите там бяха окуражени от очакванията за по-силен юан и силното търсене на жилища.

Цената на петрола също не помогна за продължаване на възходящото движение при американските акции, след като се оттегли под 66 долара за барел.

Chevron Corp., втората по големина в света петролна компания, съобщи, че ще продаде дела си от 12% в производителя на електрическа енергия Dynegy Inc. Решението за продажбата е част от политиката на Chevron за фокусиране върху основните операции. След новината акциите на Chevron Corp се покачиха с 18 цента до 83,01 долара, докато тези на Dynegy паднаха с 2,9% до 9,88 долара за акция.

Все пак новините за придобиванията тласнаха пазара нагоре в ранния следобед и Dow Jones за кратко премина рекордното си ниво от понеделник. От началото на седмицата оповестените придобивания на глобално ниво са на стойност от 93,5 млрд. долара, според агенцията за финансова информация Dealogic. Досега през тази година в световен мащаб придобиванията са на стойност 2,3 трилиона долара, което е доста обнадеждаваща позиция за атакуване на рекорда от миналата година на 4 трилиона долара.

Водещите сектори на щатската икономика бяха технологичният, здравеопазването и финансовият, а губещите - суровините и енергетиката.

Техническа картина

Dow Jones

Dow показа колебливост при старта на търговската сесия, като за кратко консолидираше около нивата на затваряне от понеделник, но след това пое нагоре и проби за кратко непосредствената съпротива на върха от понеделник. Все пак Dow регистрира нов рекорд от 13582. Очертава се ниво на съпротива в зоната около 13581 и ако, в следващата сесия това ниво не бъде преодоляно и затвърдено, е възможно индексът да се оттегли в по-долни нива на търговия. Следващите нива на съпротива във възходяща посока са 13630 и 13700. В обратна посока нивата на подкрепа са 13 363, нивото 13 200 и 13 037.

 

Подкрепа

13 363

13 200

13 037

Съпротива

13 581

13 630

13 700

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още