fallback

Говорим по-евтино в ЕС от края на лятото

Европейските депутати приеха с голямо мнозинство текст, според който тарифите за роуминг ще паднат с до 70%

15:37 | 23.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Мобилните разговори за граждани на Европейския съюз в страни от Общността драстично ще поевтинят от това лято, след като евродепутатите приеха в сряда с голямо мнозинство закон, който предвижда намаление до 70% на тарифите за роуминг, предаде АФП.

Намаленията, които ще важат само за разговори в страни, различни от собствената на потребителя, но в рамките на Европейския съюз, ще бъдат различни по размер, тъй като към момента операторите предлагат най-разнообразни цени.

В някои държави членки спадът ще е минимален, но в други, като в Кипър и Ирландия, съществен.

Така например за обаждане от четири минути към родината си един кипърец, отседнал в Брюксел, в момента плаща до 12 евро. Такава е и цената за подобен разговор за ирландец, обаждащ се от Малта. Приетият днес правилник предвижда максимална цена от 49 евроцента на минута (без ДДС) за обажданията от чужбина и максимум 24 евроцента за получените обаждания. Тези тавани постепенно ще бъдат смъквани до съответно 46 евроцента и 22 евроцента през втората година от прилагане на новите правила и до 43 евроцента и 19 евроцента – през третата година.

Дори и приетият текст да е по-малко амбициозен от желанието на Европейската комисия, той има предимството да се радва на одобрението както на евродепутатите, така и на страните членки – консенсус, който ще позволи по-бързото му влизане в сила. Комисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг, която настоява за промените от миналото лято, приветства днешното решение, като подчерта, че то се е забавило твърде много. След днешното гласуване предстои ресорните министри в 27-те членки да потвърдят правилата на 7 юни в Люксембург. Според германския държавен секретар по икономиката и технологията Йоахим Вюрмелинг след това текстът би могъл да бъде публикуван в Официалния бюлетин на Европейския съюз на 29 юни. Тази дата обаче се струва отново прекалено далечна за Рединг, която призова страните членки да побързат с нужните процедури, за да могат излизащите в отпуска европейци да се възползват възможно най-бързо от по-малките сметки.

В действителност, ако правилата влязат в сила в края на юни, операторите ще имат един месец, за да предложат на клиентите си нови тарифни планове, които да са в съответствие с предвидените тавани. Ако клиентът реши да се възползва от предложението, ще му трябва още един месец, за да влезе то в сила.

Така че в крайна сметка едва ли много европейци ще усетят по-ниските тарифи по време на летните си отпуски. Дори и Вивиан Рединг да посочва август като реален срок за влизане в сила на по-ниските цени, възможно е това всъщност да стане през септември.

За тези европейски граждани, които не са се обърнали към оператора си, за да поискат изрично промяна в тарифния план, намалението ще се прилага автоматично след три месеца от влизане в сила на наредбата, освен ако вече не се ползват от друга, по-изгодна оферта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още