fallback

Alcan отхвърли офертата за придобиване на Alcoa

Акциите и на двете компании поскъпнаха след края на редовната сесия, като тези на Alcan добавиха 3% към стойността си до 83,40 долара

10:35 | 23.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Alcan Inc. отхвърли офертата за придобиване на стойност 27,6 млрд. долара от конкурентния производител на алуминий Alcoa Inc., съобщи Ройтерс. От канадската компания са заявили, че водят преговори с трета страна.

Според Alcan предложението на Alcoa не отразява адекватно стойността на активите на Alcan, стратегическите й възможности и изгледите за растеж.

Акциите на Alcan затвориха на ниво от 81,03 долара за брой на NYSE - доста над предложените от Alcoa 58,60 долара на акция плюс по 0,4108 от акциите на Alcoa, което оценява книжата на Alcan на 75 долара.

Акциите и на двете компании поскъпнаха след края на редовната сесия. Тези на Alcan добавиха 3% към стойността си до 83,40 долара, а на Alcoa се повишиха с 2,7 на сто до 40 долара.

Изпълнителният директор на Alcan Дик Евънс е заявил пред Ройтерс след обявяването на новината, че компанията води преговори с други страни, без обаче да уточнява кои са те.

Според Alcoa предложената цена за Alcan е балансирана и достатъчна. От компанията са отказали да коментират какво ще предприемат сега.

Акциите на Alcan се повишиха с около 30 на сто след обявяването на офертата на Alcoa по-рано този месец. Според някои анализатори ще има и други оферти за закупуване на канадската група.

Alcan и Alcoa водят преговори за сливане от 2 години, но без да успеят да стигнат до споразумение. Според експерти в сектора, ако се слеят, двете компании ще контролират около 70 на сто от пазара на алуминий за самолетостроенето, което означава, че евентуалното им обединение може да се превърне в обект за разследване от органите по конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още