fallback

Интернет компании за продан в eBay

Предприемачите се насочват към сайта, защото сделките чрез него са опростени, бързи, евтини и приключват за месец

12:55 | 22.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Над 10 интернет компании са потърсили своя купувач в последно време чрез сайта за онлайн търгове eBay, пише USA Today.

Търсачката DigForIt.com е продадена за 25 400 долара този месец, обещавайки на наддаващите "голям потенциал за приходи". SynapseLife - онлайн календар и органайзър, пък е продаден за 60 хил. долара въпреки предупреждението, че няма приходи от реклама.

Корпоративните придобивания обикновено се управляват от инвестиционни банкери или експерти по сливанията, а еBay е известен с предлаганите за продажба потребителски стоки. Въпреки това предприемачите се насочват към сайта, защото сделките чрез него са опростени, бързи и евтини. "В eBay сделката приключва за месец", коментира съоснователят на SynapseLife Марк Майкъл.

Kiko е типична компания, която търси лесна продажба чрез eBay. Тя е една от дузините малки фирми, създадени по време на настоящия интернет бум, често наричан Web 2.0. Само че услугата онлайн календар се проваля, след като гигантът Google пусна конкурентен продукт.

Основателите на Kiko Джъстин Кен и Емет Шиър са предложили интелектуалната собственост на компанията - основно софтуерен код и права за използването на наименованието Kiko, на търг в eBay миналата година. Сайтът за софтуер Tucows е спечелил наддаването с оферта за 258 хил. долара.

Няма как да се разбере колко компании са последвали примера на Kiko, тъй като eBay няма категория Web 2.0, е заявил говорителят на сайта Брад Уилямс. Повечето попадат в бизнес категория, която включва разнородни сегменти.

Сделката с Kiko се е получила, защото основателите на компанията са искали бърза и опростена продажба, но повечето споразумения изискват документация, подготвена от професионалисти, смятат експерти.

Не е ясно също така дали придобиващите компании искат да купуват чрез eBay. Джим Мансфилд, изпълнителен директор на компанията за онлайн реклама Intela, е следил с интерес търга в eBay за рекламната група CrispAds през 2006. Той обаче не е бил склонен да наддава, без да познава предложената компания по-добре.

Търгът за CrispAds, с минимална цена от 90 хил. долара, е приключил без оферта. Месеци по-късно Мансфилд купил компанията чрез брокер за "няколко стотици хиляди долара".

Това обаче не спира други и търговете за интернет компании в eBay продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още