fallback

Бивш шеф в Merck поема ръководството на Siemens

49-годишният досегашен мениджър в американската фармацевтична компания Merck ще встъпи на новата си длъжност от 1 юли

13:24 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Немският конгломерат Siemens избра в неделя за свой нов главен изпълнителен директор австрийския фармацевт Петер Льошер, предаде АФП. Назначението на външен за компанията човек се счита за много необичайно за групата, но също за показателно за желанието да се сложи край на поредицата от корупционни скандали, свързани с името на Siemens през последните месеци.
Льошер е назначен от Надзорния съвет по време на извънредно събрание, посочват от компанията в съобщение до медиите.
49-годишният досегашен мениджър в американската фармацевтична компания Merck ще встъпи на новата си длъжност от 1 юли.
Президентът на Надзорния съвет Герхард Кром казва в съобщението на Siemens, че Льошер се радва на „добра международна репутация, голям опит по отношение на стратегическо планиране и финансови и технологични въпроси“, като подчертава праволинейното му поведение.
Петер Льошер ще замени на поста 49-годишния Клаус Клайнфелд, който заедно с председателя на Надзорния съвет Хайнрих фон Пирер станаха жертва на корупционни скандали, свързани с трупането на пари в „черни каси“, осигуряващи средства за подкупване на синдикални организации и осигуряване на големи международни договори.
Според наблюдатели, докато Клайнфелд е бил „чист продукт“ на Siemens, формиран в компанията, то назначаването на външен ръководител, което е доста странно за консервативната немска фирма, илюстрира решимостта за преустановяване на разкритите порочни практики.
Към момента акциите на Siemens бележат ръст от 0,89% във Франкфурт до ниво от 93,36 евро за брой.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още