fallback

UniCredit купува италианската Capitalia за 22 млрд. евро

Сделката създава най-голямата по пазарна капитализация банка в еврозоната

10:35 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

UniCredit SpA се е съгласила да закупи Capitalia SpA за 21,8 млрд. евро, създавайки по този начин най-голямата по пазарна капитализация банка в еврозоната, съобщи Bloomberg.

UniCredit - най-голямата банка в Италия, ще размени 1,12 свои акции за всяка акция на Capitalia. Сделката оценява базираната е Рим Capitalia - трета по големина в сектора в страната, на 8,41 евро за ценна книга, или с около 5,5 на сто повече от цената при последната търговия на 18 май.

Capitalia беше последната останала цел на италианския пазар, на който финансовите институции могат да налагат едни от най-високите такси е Европа. UniCredit е инвестирала над 18,5 млрд. евро в придобивания през последните две години, докато местният конкурент Banca Intesa плати 34 млрд. евро за Sanpaolo IMI SpA с цел да създаде най-голямата мрежа от клонове в страната.

Сделката с UniCredit струва работата на изпълнителния директор на Capitalia Матео Арпе, който се подчини на председателя Чезаре Джеронци след месеци на спорове относно стратегията на сливане. 42-годишният Арпе пое поста като най-младият изпълнителен директор на голяма европейска банка през юли 2003 г. и превърна загубата на банката от 2002 г. в рекордна печалба за миналата година. Акциите на Capitalia нараснаха средногодишно с около 52 на сто по време на управлението му спрямо 17 на сто ръст за UniCredit.

По думите на Арпе едно от условията за сливането е той да напусне поста си.

През миналата година италианските банки инвестираха рекордните 62,9 млрд. евро в сливания с цел да намалят разходите си в условията на навлизане на чуждестранни групи на домашния пазар.

Повече от половината от приходите на Capitalia са от банкиране на дребно. След сливането мрежата на UniCredit в страната ще се увеличи до 5 000 клона спрямо 5 800 за Intesa Sanpaolo.

Италианските банки облагат с по-високи такси разплащателните сметки, отколкото в другите европейски страни, по данни на антитръстовите органи в страната. Средната годишна цена за сметка в страната е 182 евро спрямо 65 евро във Великобритания и по-малко от 35 евро в Холандия.

Акциите на Capitalia добавиха 0,6 на сто до 7,97 евро, преди търговията с тях да бъде спряна на 18 май заради очакваните новини, което оценява пазарната капитализация на групата на 20,7 млрд. евро.

Книжата на UniCredit добавиха 0,3 на сто до 7,51 евро, също преди спиране на търговията с тях на 18 май, което оценява банката на 78,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още