fallback

Улфовиц иска споразумение, ще напусне при поставени от него условия

Белия дом, който издигна Улфовиц на поста, за първи път сигнализира във вторник, че разглежда възможността лидерът на финансовата институция да бъде сменен

11:08 | 17.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Световната банка Пол Улфовиц поиска споразумение, което да спаси репутацията му и да му позволи да напусне поста си при условия, поставени от него, както и да избегне обвиненията в конфликт на интереси, съобщи АР.
Подробности за преговорите, предизвикани от скандала със заплащането на приятелката на Улфовиц и негова бивша колежка Шаха Риза, бяха разкрити от започнати източници.
Заседанието на борда на директорите на банката, който решава съдбата на Улфовиц, приключи вчера без постигане на решение.
Улфовиц иска институцията да поеме известна отговорност за конфликта, но не е ясно дали бордът ще приеме условията му.
Натискът върху Улфовиц да напусне поста нарасна, след като в понеделник бе публикуван доклад относно случая. Специалната комисия, която разследва скандала, откри, че Улфовиц е нарушил правилата на банката, осигурявайки увеличение на заплатата за приятелката си.
Белия дом, който издигна Улфовиц на поста, за първи път сигнализира във вторник, че разглежда възможността лидерът на финансовата институция да бъде сменен.
Риза е работила в банката преди Улфовиц да поеме поста през 2005 г. Тя е била преместена в Държавния департамент на САЩ, за да се избегне конфликт на интереси, но е останала в платежната ведомост на финансовата институция. Заплатата й е била увеличена от близо 133 хил. долара на 180 хил. долара, а със следващи увеличения е достигнала вероятно 193 590 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още