fallback

Thomson се споразумя да купи Ройтерс за 17,23 млрд. долара

Сделката вече има подкрепата на Reuters Founders Share Company, която можеше да блокира придобиването

10:11 | 15.05.07 г.

Канадската медийна група Thomson Corp. се споразумя да купи агенцията за бизнес информация Ройтерс за около 8,7 млрд. паунда (17,23 млрд. долара), като сделката ще създаде най-голямата група за финансови новини и данни в света, съобщи Ройтерс. Според AP сливането ще създаде един от най-големите доставчици на финансови новини.
Сделката има подкрепата на Reuters Founders Share Company, която  можеше да блокира придобиването, ако прецени, че независимостта на редакцията на Ройтерс е изложена на риск, но предстои да бъде одобрена и от регулаторните органи, съобщиха днес двете компании.
Thomson ще придобие контрол върху 70% от акциите на новата компания Thomson-Reuters PLC, допълва AP. Компанията ще се управлява от Том Глосър, който в момента е главен изпълнителен директор на Ройтерс.
Основни конкуренти на Ройтерс в сферата на предоставяне на финансова информация са Thomson и Bloomberg LP. Ройтерс беше пазарен лидер години наред, преди да започне да отстъпва пред Bloomberg.
Thomson-Reuters ще имат приблизително същия пазарен дял като Bloomberg, пише AP.
Цената на придобиването е по-висока от съобщената по-рано този месец от Financial Times оферта на стойност около 7,5 млрд. паунда. Към момента на борсата в Лондон акциите на Ройтерс падат с 1,22% до 605,5 пенса за брой.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още