fallback

Siemens плаща 38 млн. евро заради свои корумпирани бивши ръководители

Скандалите, които разтърсват компанията, вече доведоха до напускането на двама висши ръководители

15:37 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Siemens AG, разтърсена от най-малко три разследвания за корупция, беше осъдена от немски съд да плати 38 млн. евро глоба, тъй като двама бивши ръководители на компанията са били признати за виновни по обвинение в корупция, съобщи Bloomberg.

Андреас Клей, бивш финансов директор на подразделението за генериране на енергия на Siemens, е признат за виновен, тъй като е одобрил плащане на стойност 6 млн. евро на ръководители на две подразделения на Enel SpA с цел получаване на поръчки. Хорст Вигенер, бивш консултант на Siemens, е осъден за съучастие в корупционната схема. И двамата са получили условни присъди.

Съдът е наредил самата компания Siemens, която не е била под обвинение по делото, да предаде 38 млн. евро от печалбата от поръчките. От компанията ще обжалват присъдата, която според тях няма законово основание.

Днешното решение увеличава натиска върху Siemens да обясни как случаите на корупция не са били забелязани от висшето ръководство. Разследване в телекомуникационното звено принуди компанията да преразгледа плащания на стойност 420 млн. евро и доведе до напускането на главния изпълнителен директор Клаус Клайнфелд и председателя Хайнрих фон Пирер.

Въпреки че Клей и Вигенер са признали, че са платили между 1999 и 2002 г. 6 млн. евро от фондовете за компанията на ръководители на Enel Produzione SpA и Enelpower SpA, за да получат поръчки за газови турбини, двамата отричат плащанията да са навредили на Siemens или да са нарушили закона.

Акциите на компанията се повишават към момента с 0,47 на сто до 87,51 евро за брой във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още