fallback

Хиляди служители на Deutsche Telekom стачкуват заради планирани икономии

Според синдикатите 11 хил. служители са били призовани днес да се присъединят към стачните действия

16:57 | 11.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Хиляди служители на Deutsche Telekom започнаха стачка в знак на протест срещу плановете за съкращаване на разходите. Това е първият голям протест в компанията от повече от десетилетие, съобщи Ройтерс.

Според синдиката Верди 11 хил. служители са били призовани днес да се присъединят към стачните действия, обект на които са кол-центрове, както и центрове за техническа поддръжка и за инсталация на кабели.

Deutsche Telekom иска да прехвърли 50 хил. служители от затрудненото си подразделение за фиксирана телефония T-Com в по-нископлатени звена с цел да намали разходите си, тъй като голяма част от абонатите се прехвърлят към по-малки конкуренти, които предлагат по-ниски цени.

От Верди твърдят, че синдикатите са подготвени да продължат стачката дълго време, а от Deutsche Telekom са заявили, че не очакват по-големи отлагания или нарушения в работата.

Ръководството и работниците не успяха да постигнат компромис относно плановете за съкращаване на разходите, които Deutsche Telekom смята за съществен елемент за поддържане на конкурентоспособността.

T-Com е най-голямото звено на телекома с 80 хил. служители. За сравнение, испанската Telefonica започна да намалява персонала си през 2003 и сега има около 28 хил. служители в подразделението си за фиксирани телефонни услуги в Испания.

От Верди са решени да продължат стачката, докато Deutsche Telekom не подобри офертата си, която включва увеличаване на работната седмица от 34 на 38 часа и постепенно намаляване на заплащането с 9 на сто за засегнатия персонал от 50 хил. души.

Акциите на Deutsche Telekom отбелязват спад от 0,24 на сто до 12,55 евро за брой в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още