fallback

Двойка адвокати се признаха за виновни в търговия с вътрешна информация

Ранди Колота, бивш служител на Morgan Stanley and Co. в Манхатън, и съпругът й Кристофър Колота имат частна практика и са сред 13-те обвиняеми по случая

15:32 | 11.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Семейна двойка адвокати са се признали за виновни по обвинение в заговор и измама с ценни книжа, определена като една от най-големите злоупотреби с вътрешна информация от 80-те на миналия век, съобщи АР.

Ранди Колота, бивш служител на Morgan Stanley and Co. в Манхатън, и съпругът й Кристофър Колота имат частна практика и са сред 13-те обвиняеми по случая.

Двойката е получила 9 хил. долара подкупи за вътрешни сведения, които са генерирали над 600 хил. долара нелегална печалба.

Ранди Колота е заявила, че се е съгласила през септември 2004 г. заедно със съпруга си да осигури вътрешна информация, която е получила като служител на Morgan Stanley на брокера Марк Джърман от Флорида, който през март се призна за виновен в заговор и измама с ценни книжа.

Ранди е казала на съпруга си за предстоящи сделки по сливане и придобиване в периода между септември 2004 и юли 2005, като е знаела, че той ще сподели информацията с Марк Джърман.

От своя страна Джърман е споделил информацията с други, в резултат на което е била набрана незаконно печалба от няколко стотици хиляди долара, освен 38 500 долара, които е прибрал Джърман.

Когато случаят беше разгласен през март, от прокуратурата и от Комисията за ценните книжа и борсовите операции заявиха, че сред обвиняемите има служители и портфолио мениджъри на хедж фондове, които са "продали" стотици вътрешни сведения за пет години. Поне трима души вече са се признали за виновни по обвиненията.

Междувременно срещу Дженифър Уанг, която също е работила за Morgan Stanley, и съпругът й Рубен Чен са били повдигнати обвинения в заговор и измама с ценни книжа в случай, който не е свързан с първия.

Според обвинението Уанг е получила 600 хил. долара за секретни сведения, които е откраднала от Morgan Stanley, докато е била вицепрезидент на компанията. Тя е напуснала след началото на разследването, също както и съпругът й, който е бил вицепрезидент на ING Investment Management Americas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още