fallback

Японски мениджър рискува 1 млрд. йени глоба за търговия с вътрешни данни

Йошиаки Мураками е обвинен в нарушение на закона за ценните книжа, тъй като е закупил голям дял от Nippon Broadcasting Systems Inc., след като е разбрал, че Livedoor Co. планира да придобие компанията

12:58 | 11.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Японската прокуратура поиска три години затвор и глоба от над 1 млрд. йени (8 млн. долара) за фондов мениджър, обвинен в злоупотреба с вътрешна информация, съобщи АР. Йошиаки Мураками, бивш ръководител на MAC Asset Management, е бил обвинен в нарушение на закона за ценните книжа, тъй като е закупил голям дял от Nippon Broadcasting Systems Inc., след като е разбрал, че Livedoor Co. планира да придобие компанията.

Мураками е отрекъл обвиненията с твърдението, че не е знаел за намеренията на Livedoor, когато е купил акциите.

Според прокуратурата фондът MAC Asset Management е спечелил около 3 млрд. йени (25 млн. долара) от схемата с акциите на Nippon Broadcasting, които са скочили при новини за закупуването.

Обвинението иска и глоба от 300 млн. йени за MAC.

Делото започна през ноември, а присъдата се очаква да бъде произнесена през лятото.

Ключов момент в делото срещу Мураками е фактът, че на 8 ноември 2004 г. представители на Livedoor и на MAC са имали среща, на която се предполага, че са се водили разговори как двете страни могат да си сътрудничат относно придобиването, смятат от прокуратурата.

Такафуми Хори, основател и бивш изпълнителен директор на Livedoor, също беше арестуван миналата година. Той беше признат за виновен в нарушение на закона за ценните книжа за фалшифициране на финансови резултати в отделен процес по-рано тази година и осъден на 2 и половина години затвор.

Хори е свидетелствал в защита на Мураками, но други бивши ръководители на Livedoor са свидетелствали за обвинението.

Малко преди ареста си през юни миналата година Мураками е признал в пресконференция, че е бил замесен в търговия с вътрешна информация.

След началото на процеса срещу него обаче той е оттеглил думите си с обяснението, че се е признал за виновен, за да не създава проблеми за други хора. Разследването на фонда на Мураками е започнало по време на това на Livedoor.

В скандала беше замесен и председателя на централната банка Тошихико Фукуи, след като призна, че е инвестирал 10 млн. йени в MAC Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още