fallback

Щатските пазари възобновиха повишението си

Изявлението на Федералния резерв временно ликвидира част от печалбите на американските акции

09:52 | 10.05.07 г.

След разнопосочното затваряне на американските индекси във вторник, по време на вчерашната сесия и трите основни бенчмарка се търгуваха на „зелена територия“. Причина за повишението на цените на американските компании бяха по-добрите от очакванията прогнози за корпоративни печалби, както и спекулациите, че рекордно високите темпове, с които се сключват сделки за придобиване, ще продължат.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,40 на сто, или с 53,8 пункта, до 13 362 пункта вчера. Така индексът на 30-те се задържа трайно над рекордното си ниво от 13 000 пункта. Сред най-добре представилите се компании във вчерашната сесия бяха Verizon Communications, JP Morgan & Chase, Intel Corp. и Honeywell International, като всички те се повишиха с над 1,3 на сто.

Другият основен бенчмарк S&P 500 се увеличи с 0,32 на сто до ниво от 1 512 пункта, което е с 1 процент по-ниско от рекордното ниво на индекса от 2000 година. Nasdaq се повиши с най-малък процент – 0,18 на сто, като индексът затвори при нива от 2 576 пункта.

Изявлението на Федералния резерв вчера, че основният приоритет на институцията остава борбата с инфлацията, което от своя страна означаваше, че от централната банка не се готвят да понижат лихвените проценти скоро, временно ликвидира част от печалбите на американските акции. След това обаче инвеститорите заложиха, че положителните очаквания за ръст на печалбите на щатските компании ще помогнат на икономиката да расте без понижение на основните лихвени проценти.

„Не смятам, че имаме нужда от понижение на лихвените проценти, за да стимулираме ръста“, коментира пред Bloomberg Джефри Клайнтоп от LPL Financial Services в Бостън. „Дори да не сме свидетели на понижение на лихвите, икономиката най-вероятно ще продължи  да поддържа добри нива на растеж и през 2007 г.“, каза още Клайнтоп.

Според икономическата теория, когато икономиката не се представя добре, централните банки трябва да се намесят и да стимулират инвестициите и потреблението чрез понижение на основните лихвени проценти. Обратното е вярно, когато е налице бурен ръст и централните банки се намесват, като увеличават цените на заемите с цел „охлаждане“ на икономиката и намаляване на инфлацията.

Книжата на OfficeMax Inc. скочиха с 3,29 долара, или със 7,9 на сто, до 44,97 долара за ценна книга, след като се появиха слухове, че третият по големина доставчик на офис-пособия и материали може да бъде обект на интерес от страна на по-големите Staples Inc. и Office Depot Inc.

Electronic Arts Inc. и Walt Disney Co. бяха сред малкото акции, понижили се вчера. Книжата на двете компании от развлекателния сектор паднаха до съответно 50,65 и 36,12 долара за акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още