fallback

Thomson потвърди интереса си към придобиване на Ройтерс

Според информация на Financial Times офертата може да е на стойност от около 7,5 млрд. паунда

10:27 | 08.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Медийната група Thomson Corp. потвърди вчера, че проявява интерес към придобиване на Ройтерс.

Според съобщението на Thomson, публикувано от Ройтерс, групата е отправила предварително предложение към Борда на директорите на агенцията, което или ще доведе, или няма да доведе до отправянето на официална оферта.

Компанията добавя, че последващо съобщение ще бъде направено „своевременно”. Информация относно стойността на евентуалната оферта не се предоставя.

Според информация на Financial Times офертата може да е на стойност от около 7,5 млрд. паунда.

След новината, която за първи път бе съобщена в петък, акциите на информационната агенция поскъпнаха с 32 на сто.

Според съобщението на Ройтерс оферта от 650 пенса за акция ще оцени компанията на 8,2 млрд. паунда.

Thomson предоставя софтуер, информация и други приложения, предназначени за професионалисти в областта на правото, финансите, здравеопазването и науката. През 2006 г. тя регистрира приходи от 6,6 млрд. долара.

Ройтерс, която е основана през 1851 г., предлага финансова информация в реално време. Днес агенцията генерира повече от 90% от приходите си от бизнеса си с финансови услуги.

Евентуална сделка между компаниите ще създаде истинска „империя, която предоставя финансова информация и която анализаторите твърдят, че ще надмине частната Bloomberg както по отношение приходи, така и брой крайни клиенти”, коментира агенцията. Bloomberg е един от главните конкуренти на Ройтерс.

Thomson в момента е процес на продажба на своето подразделение, специализирано в услуги в областта на обучението. То според анализатори може да бъде продадено за 5 млрд. долара, с които компанията би могла да финансира придобиването на Ройтерс.

По думите на Гевин Греъм, главен инвестиционен консултант от Guardian Group of Funds, която е един от акционерите на Thomson, нивата, до които акциите на Ройтерс се покачиха в петък, може да са индикатор за цената, на която може да бъде направена евентуална първоначална оферта.

Въпреки че според структурата за право на собственост на Ройтерс „златната акция“, притежавана от Reuters Founder Share Co., може да блокира евентуално враждебно придобиване, компанията коментира, че оферта, която предполага придобиване по взаимно съгласие, също е възможна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още