fallback

Петролът се търгува близо до 6-седмичното си дъно

Причина за понижението, според анализатори, цитирани от Ройтерс, бе голямото количество на петролните запаси в САЩ

09:58 | 08.05.07 г.

Петролните фючърси с доставка през юни се търгуваха близо до 6-седмичното си дъно на нива от 61,52 долара за барел. Причина за понижението, според анализатори, цитирани от Ройтерс, бе голямото количество на петролните запаси в САЩ.

Сортът Брент, който се търгува в Лондон, се повиши с 18 цента до 64,62 долара за барел тази сутрин, след като падна с 87 цента в понеделник. Днес бе първото повишение на лондонския Брент за последните 6 дни.

Периода между май и септември е известен в САЩ като „сезонът на шофирането“, през който потреблението на бензин се увеличава неколкократно. Въпреки сравнително ниските запаси на бензин за този период на годината, петролните инвеститори залагат, че по-високите запаси на суров петрол ще са достатъчни да задоволят потреблението на бензин през пиковия сезон.

Според проучване на Ройтерс, бензиновите запаси в САЩ ще прекъснат 12-седмичната си стагнация и тази седмица ще се увеличат със 100 хил. барела. Очаква се запасите от суров петрол също да отчетат ръст.

Очакванията за по-високи петролни и бензинови запаси се оказаха ключови за пазара и петролът се понижи, въпреки че в Нигерия местното население принуди вчера със сила Chevron Corp. да затвори платформа с производителност от 42 000 барела на ден.

От калифорнийската компания съобщиха, че очакват проблемът да бъде разрешен бързо. Партизански атаки и въоръжени банди са причина за спад от около една четвърт в производството на петрол в Нигерия.

Според някои анализатори, друга причина за продължителния спад на петрола през последните дни е увеличението на цените на металите, като динамичните пазари на метали привлякоха част от вниманието и капиталите на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още