fallback

Уорън Бъфет търси да придобие компания на стойност до 60 млрд. долара

Ако инвеститорът осъществи плановете си може да се наблюдава лек спад на щатските пазари, ако избере компания извън САЩ и финансира сделката с американските си активи

15:49 | 07.05.07 г.

Един от най-известните инвеститори в света - Уорън Бъфет, търси да придобие компания на стойност между 40 и 60 млрд. долара, съобщи Bloomberg. Президентът на Berkshire Hathaway Inc. и третият по богатство човек в света никога не бяга от големите сделки, като често се оплаква, че компанията му има повече свободен капитал, отколкото предлаганите на пазара добри инвестиции.

На пресконференция на 5 май Бъфет заяви, че за момента парите в брой идват по-бързо от идеите.

На пресконференцията в родния му щат Небраска вчера инвеститорът заяви, че не би се поколебал да закупи компания на стойност между 40 и 60 млрд. долара.

Ако това стане, може да се наблюдава лек спад на американските пазари, в случай че Бъфет реши да придобие компания извън САЩ и да продаде част от американските си активи с цел да финансира сделката. Това, също така, би повлияло и на валутата на съответната страна.

Бъфет, автор на фразата „най-добрият момент да продадеш една добра акция е никога“, заяви, че няма да продава компании, които вече притежава, за да закупи нова и може да финансира такава покупка чрез кредит. Въпреки това обаче той поясни, че не би се поколебал да „продаде акции на компании, които харесва, за нещо голямо, което харесва още повече“.

От 1987 година насам Уорън Бъфет успява да реализира 3 600 процента възвръщаемост, което е 6 пъти по-високо от пазарната възвръщаемост, измерена спрямо New York Stock Exchange Composite Index, който включва всички компании, търгувани на Wall Street.

В портфейла на Berkshire, който е на стойност 61 млрд. долара, влизат компании като Coca-Cola Co., American Express Co. и др.

Една от по-нестандартните му инвестиции включва дял в размер на 3,3 млрд. долара в петролната компания PetroChina Co., 90 на сто от която е собственост на китайското правителство. Фактът, че PetroChina притежава петролопроводи в Судан (правителство на африканската държава бе обвинено от ООН в геноцид към християнското население на страната) доведе до гласуване на резолюция от страна на акционерите за ликвидирането на дяла на Бъфет в компанията. Резолюцията бе отхвърлена с вот от 53 на 1.

Срещите на акционерите на Berkshire се превръщат всяка година в медийна сензация. И тази година не беше изключение и голям брой „почитатели“ на Уорън Бъфет се събраха да чуят мненията му за Berkshire, както и за американската и световната икономика.

Относно „ахилесовата пета“ на американската икономика – ипотечният сектор, Бъфет изрази известни притеснения, като заяви, че проблемите в сектора може да продължат още „дълго“, но не очаква те да окажат сериозен негативен ефект върху цялата икономика на САЩ. За последните 16 месеца поне 50 ипотечни компании банкрутираха в САЩ.

Според Бъфет ще има много голям проблем за тези, които са директно обвързани със сектора, но е малко вероятно този фактор да причини нещо в икономиката като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още