fallback

Петролът регистрира повишение в ранната търговия днес

Ръстът бе повлиян от новините за възникнал пожар в рафинерия на Marathon Oil и предстоящите стачки в четири белгийски рафинерии

10:14 | 27.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролните фючърси регистрираха повишение днес, повлияни от вчерашните новини за възникнал пожар в рафинерия на Marathon Oil Corp в щата Луизиана и предстоящите стачки в четири белгийски рафинерии. Определящ фактор бе и цената на бензина в САЩ, която вчера достигна осеммесечен връх от 2,32 долара за галон.

Вчера производството в рафинерията Garryville на Marathon Oil бе преустановено, поради възникнал пожар. Все още не е ясно, доколко са засегнати мощностите и дали ще се наложи спиране за по-продължителен период.

Междувременно вчера двата най-големи белгийски петролни профсъюза гласуваха за организиране на стачни действия в четири рафинерии в Антверпен. Вероятно стачката ще започне между 10 и 20 май.

Днес фючърсите на лекия суров петрол с доставка през юни се повишиха с 0,22% до 65,20 долара за барел. Сортът Брент, добиван в Северно море, също поскъпна с 0,22% до 67,80 долара за барел.

Голяма част от пазарните участници са притеснени относно ниските нива на използване на капацитетите в рафинериите в САЩ, които паднаха до 87,8% за миналата седмица. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, вероятно през юни капацитетите ще се повишат до 97%, което е нормално за летния сезон, но ситуацията на пазара все още е нестабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още