fallback

Улфовиц готов да смени стила си, но не и да напусне Световната банка

Работещите в СБ искат оставката на Улфовиц, Джордж Буш го подкрепя

13:36 | 24.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Улфовиц иска бързо да се приключи с шума около сътрудничката му, за да се върнел наново към задачите си. Снимка: БГНЕС

Президентът на Световната банка (СБ) Пол Улфовиц е готов да промени стила си след скандала за покровителство, който разклати настоящата му позиция, но въпреки това той отказва да напусне поста си, пише в днешния си брой Washington Post.

По време на събрание в понеделник Улфовиц е заявил, че обмисля възможността да прибегне до услугите на съветник, който да му помогне да промени начина си на поведение, пише всекидневникът, без да уточнява източниците си.

Освен това шефът на финансовата институция е наел скъпоплатения адвокат Робърт С. Бенет, който ще го представлява по образувано дело заради фантастичните увеличения на заплатата на сътрудничката му Шаха Риза, с която Улфовиц има връзка. Бенет защитаваше и бившия американски президент Бил Клинтън през 1998 г. от обвиненията за сексуален тормоз. Според Washington Post адвокатът също е заявил, че президентът на Световната банка няма да подаде оставка.

„Той мисли, че хората се опитват да смесят личния му живот с борбата срещу световната бедност и желае да се приключи с тази история, за да може да се съсредоточи на сто процента върху задачите си“, коментира адвокатът пред вестника.

В петък миналата седмица Управителният съвет на СБ реши да започне разследване по всички договори, които Пол Улфовиц е подписвал с най-близките си сътрудници. Организацията на работещите във финансовата институция поиска оставката на президента на банката, като към искането се присъедини и един от двамата изпълнителни директори – новозеландецът Греъм Уилър. Своята подкрепа на Улфовиц обаче заяви настоящият президент на страната Джордж Буш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още