fallback

Dow Jones падна от рекордно високите си нива

Bank of America се съгласи да купи чикагското подразделение на ABN Amro Holding NV – LaSalle, за 21 млрд. долара

10:54 | 24.04.07 г.

По време на борсовата търговия в понеделник американският бенчмарк Dow Jones Industrial Average падна от рекордно високите си нива, постигнати през последните сесии. Другите два основни индекса също се понижиха. Причина за спада на щатските пазари бяха растящите цени на петрола поради рисковата ситуация с президентските избори в Нигерия.

DJIA се понижи с 0,33 на сто, или с 42,58 пункта, до 12 919,40 пункта. Широкият S&P 500 падна с 0,23 на сто до 1 480,93 пункта. Другият основен бенчмарк – Nasdaq, пък се понижи с 0,11 на сто до 2 523,67 пункта.

Сред най-понижилите се акции бяха тези на Walmart, най-голямата верига от магазини в света, заради опасения, че по-високите цени на горивата може да станат причина за намаление в потребителските разходи.

Dow Jones падна за първи път от 8 дни насам, като преди това, за първи път в историята си, основният щатски бенчмарк стигна нива от 13 000 пункта. Причина за повишението на борсовия индекс бяха високите печалби на американските компании за първото тримесечие на тази година, както и големият брой придобивания на Wall Street през последните седмици. Само вчера обявените сделки за придобивания по световните фондови борси бяха на стойност 130 млрд. долара – най-много от 10 януари 2000 г., когато AOL обяви, че ще купи Time Warner за 186 млрд. долара.

Bank of America Corp. се съгласи да купи чикагското подразделение на ABN Amro Holding NV – LaSalle, за 21 млрд. долара. Останалата част от холандската банка ще бъде купена от английската Barclays Plc.

Друга причина за понижението на пазара станаха доскоро латентните проблеми в ипотечния сектор. Възобновиха се инвеститорските притеснения, че големият брой лоши ипотечни заеми може да „прелее“ в други сектори на икономиката. По-строгите банкови регулации, въведени наскоро под ръководството на Федералния резерв след безотговорното отпускане на кредити през последните години, имат потенциала да увеличат броя на хората, които не могат да изплатят вземанията си.

Акциите на Cisco, най-големият производител на мрежово оборудване в света, паднаха с 41 цента до 26,58 долара, след като от компанията за полупроводници заявиха, че очакват продажбите да намелят за т.г.

IBM повиши стойността на книжата си с 63 цента, или с 0,7 на сто, до 95,21 долара. Възможно е слабият долар да е помогнал на презокеанските продажби на компютърната компания, в резултат на което от Lehman Brothers повишиха рейтинга си за акциите на IBM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още