fallback

Петролът се повиши значително заради несигурната ситуация в Нигерия

Лидерът на управляващата партия Умару Ярадуа спечели президентската надпревара на 21 април, но резултатите са оспорвани

09:58 | 24.04.07 г.

Фючърсите на суровия петрол стигнаха най-високите си стойности от 2 април насам, след като резултатите от провелите се президентски избори в Нигерия бяха оспорени от представители на опозицията. Почти всички международни наблюдатели на изборите ги обявиха за манипулирани.
Това увеличи риска от възможно намаляване или дори прекъсване на петролните доставки от най-големия производител на африканския континент.
Суровият петрол с доставка през юни се повиши с 1,78 долара, или с 2,8 на сто, и стигна 65,89 долара за барел на търговията вчера.
„Времето, в което избраха да проведат изборите, бе доста лошо“, коментира пред Bloomberg Тетсу Емори, главен стоков брокер в Mitsui Bussan Futures Ltd. в Токио. Анализаторът продължи: „Никой не знае колко от продукцията ще бъде загубена в бъдеще и хората се притесняват. Вече липсват значителна част от доставките от страната“.
След като пазарът в Ню Йорк затвори, петролът с доставка през юни падна леко и към момента се търгува на 65,69 долара за барел. Лондонския сорт Брент е 68,70 долара за барел.
Почти всички международни организации определиха изборите, проведени на 21 април, като манипулирани, съобщи Bloomberg.
Наблюдателите от ЕС обявиха изборите за недостоверни. Базираният във Вашингтон National Democratic Institute коментира, че изборите в Нигерия са били с „компроментирана валидност“. Дори президентът на Transitional Monitoring Group, нигерийската институция, отговорна за наблюдението на изборите, Иносент Чукуума определи изборите като „пълен цирк“.
Лидерът на управляващата партия Умару Ярадуа спечели президентската надпревара на 21 април при съотношение на гласовете от 4 към 1 в негова полза спрямо втория претендент.
На 18 април, нигерийският енергиен министър Едмънд Даукору съобщи, че Shell ще възстанови производството на петрол до края на май, след като холандският нефтопроизводител бе принуден да преустанови работата заради атаки на военна групировка в западноафриканската държава.
„Не само може да не станем свидетели на възстановяване на преустановената продукция от Нигерия, но може да загубим продукция на други места“, коментира Том Хартман, стоков брокер от Altavest Worldwide Trading Inc. в Калифорния. Според анализатора „голяма част от населението е недоволно и сега е времето да излязат напред“.
Утре излиза докладът на енергийното министерство за запасите на бензин, като консенсусната прогноза е, че те са намалели за 11-та седмица, въпреки че рафинериите работят на 90,9 на сто от капацитетите си. Според 13-те запитани анализатора от Bloomberg запасите на бензин са намалели с 350 000 барела миналата седмица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още