fallback

Негативен старт на седмицата за петролните фючърси

В петък юнските фючърси на черното злато затвориха над 64 долара за барел на борсата в Ню Йорк

10:36 | 23.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът стартира седмичната търговия с понижение, след като в петък се повиши над 64 долара за барел, повлиян от новината за предстояща стачка в няколко белгийски рафинерии, както и от несигурната обстановка около президентските избори в Нигерия, които се състояха вчера.

Работниците в четири рафинерии в Антверпен ще започнат стачка от 9 май, поради несъгласие с условията по заплащането на труда, съобщиха местни профсъюзни представители в петък. Според анализатори, това може да доведе до проблеми с доставките на бензин за САЩ. Над 70% от вносът на автомобилно гориво в САЩ е формиран от европейски рафинерии.

В неделя бяха проведени изборите за президент на Нигерия, като според голяма част от международните наблюдатели, съществуват сериозни съмнения за редовността и прозрачността на мероприятието. Според резултатите до момента, Умару Йар'Адуа, кандидат на досегашната управляваща партия, печели 1,8 млн. гласа срещу едва 55 хил. за Мухамаду Бухари и 53 хил. за вицепрезидента Атику Абубакар, който заяви че изборите трябва да бъдат анулирани и пренасрочени. Постъпилите данни засега са само от провинцията River State, която е сред регионите, богати на петролни залежи.

Нигерия е най-големият африкански петролен производител, но според експерти, цитирани от Bloomberg, вниманието на пазарните участници е насочено в по-голяма степен към търсенето и запасите от бензин в САЩ в началото на летния сезон, откоркото към ситуацията в Нигерия.

Миналата седмица от щатското енергийно министерство обявиха, че за десетте седмици да 13 април бензиновите запаси на страната са се понижили с 13% до 197 млн. барела, което е с 5,5% под средната стойност за последните пет години. От друга страна търсенето за последните четири седмици възлиза на 9,4 млн. барела средно на ден, с 2,5% над съответния период на миналата година.

Към момента фючърсите на лекия суров петрол с доставка през юни се търгуват на ниво от 63,76 долара за барел, което представлява спад от 0,55% спрямо нивата на затваряне от петък на борсата в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още