fallback

Шефът на Надзора на Siemens подаде оставка заради корупционния скандал

Това, че съм въвлечен лично във воденото в момента разследване, не е в основата на решението ми, подчертава Хайнрих фон Пирер

16:45 | 20.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Замесеният в корупционен скандал президент на Надзорния съвет на немската компания Siemens Хайнрих фон Пирер ще напусна поста си, обявиха от технологичната група. Той официално ще се откаже от позицията си по време на следващото събрание на Надзорния съвет, насрочено за 25 април. Контролният орган ще предложи кандидатурата на Герхард Кром, бивш шеф на немската металургична компания ThyssenKrupp.

„Въпреки отличното си представяне Simens е изправена пред трудна ситуация, дължаща се на лошото поведение, отчасти доказано, отчасти не, на известен брой ръководни кадри и служители“, обяснява фон Пирер, цитиран в съобщението на групата. Той припомня още, че Надзорният и Управителният съвет на компанията са започнали независимо разследване, за да се установят отговорните лица за скандала от края на миналата година.

„Единствената причина за решението ми е да защитавам интересите на Siemens. Целта ми е да запазя стабилността на успеха на групата и нашето впечатляващо представяне по света прави решението ми по-лесно“, допълва фон Пирер.

„Това, че съм въвлечен лично във воденото в момента разследване, не е в основата на решението ми“, държи да подчертае той.

От няколко месеца Simens е разтърсвана от последиците от разкрития на случаи с „черни каси“ и корупционни практики, сред които подкупването на ръководството на синдикални организации и осигуряването на международни договори. Акциите на компанията повишават стойността си във Франкфурт с 3,77% до ниво от 90,57 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още