fallback

Медта отбелязва най-високия си връх в историята

Петролните фючърси се оттеглиха от съпротивата при $64, но въпреки това поставиха заявка за скорошни тествания на ключовото ниво

10:10 | 18.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавни облигации  
Щатските облигации поскъпнаха във вторник, след като данните за потребителските цени в страната успокоиха притесненията по повод нарастващата инфлация. Икономическите данни показаха, че основният индекс на потребителските цени, който изключва тези на хранителни и енергийни продукти, се е покачил с едва 0.1% при средни очаквания за скок от 0.2%. Високите цени на бензина оказаха влияние върху общия индекс, но въпреки това той също отбеляза по-слабо покачване от очакваното, нараствайки с 0.6% при прогнози за ръст от 0.7%.
Реално погледнато това бяха първите добри новини що се отнася до инфлацията за последните няколко дни и пазарът не пропусна да отбележи позитивните настроения. Икономическите данни също така показаха и отслабване на икономическия ръст, след като индустриалното производство спадна с 0.2%, а степента на използване на капацитетите се понижи до 81.4%.
Най-коментираният отрасъл на щатската икономика, недвижимото имущество, показа слаби признаци на съвземане, след като бе обявено, че началното строителство през март се е покачило с 0.8%. Ръстът се дължи най-вече на топлото време, което продължава да се задържа в централните и южните щати. Данните показаха, че през месеца са издадени 1.544 милиона нови разрешителни за строеж, като средните очаквания бяха за 1.52 милиона. Въпреки покачването трендът на този отрасъл продължава да бъде низходящ, особено предвид проблемите в ипотечния сектор.
  Ценни метали  
Най-силно представящият се за момента метал, медта, отбеляза поредно покачване във вторник след като притесненията за доставките на Freeport-McMoRan Copper & Gold доведоха майския контракт до най-високите му исторически стойности. Фючърсите на златото с доставка през февруари 2008, от друга страна, поевтиняха, но се запазиха в непосредствена близост до психологическото ниво на $700. Цената на метала за незабавна доставка обаче се повиши с 1,5 долара до 694 долара за тройнунция. През нощта от Freeport обявиха, че са оптимистично настроени по отношение на преговорите с работниците си в мините на корпорацията в Индонезия, но това не успя да укроти темповете на покачване при фючърсите на медта. Контрактът с майска доставка се покачи до $3.6925 на New York Mercantile Exchange, отбелязвайки ръст за сесията от 3.9%, което го доведе до най-високото затваряне в историята на борсата. Юнският паладий се покачи с $1.35. Майският контракт на среброто загуби 6 цента, а юлската платина поевтиня с $8.60. От гледна точка на физическото търсене, в складовете на London Metal Exchange медта е намаляла с 2 575 метрични тона, отбелязвайки най-ниското си ниво от средата на декември до сега. По данни на Nymex, златото в складовете е било без промяна, среброто се е увеличило с 1.18 милиона тройунции, а медта е намаляла с 112 къси тона. Индексите, следящи комплекса на металите, приключиха сесията във вторник с понижаване. Amex Gold Bugs Index загуби 0.9%, CBOE Gold Index спадна с 0.5%, докато Philadelphia Gold and Silver Index поевтиня с 0.8%. Борсово търгуваните фондове също не изостанаха от основния тренд във вторник. StreetTracks Gold Trust ETF поевтиня с 0.6%, iShares Silver Trust ETF с 0.9% а Market Vectors-Gold Miners ETF загуби 1.3%.
  Енергийни суровини
 
Петролните фючърси се оттеглиха от съпротивата при $64, но въпреки това поставиха заявка за скорошни тествания на ключовото ниво. Основната причина за движението във вторник бяха очакванията за поредно покачване в запасите на страната. Изтичането на опциите върху майския контракт също допринесе за голямата волатилност, но като цяло поевтиняването се водеше от контрактите на бензина, които загубиха близо 2.8% по време на борсовата сесия.
Наближаването на крайния срок за поддръжка на рафинериите добави към негативния сентимент на пазара, както при петрола, така и при енергийните продукти. Подновяването на работата на рафинериите при пълни капацитети повиши прогнозите за потреблението. Рафинерията McKee в Тексас се очаква да повиши преработването си с 85 000 барела дневно, докато Sunoco във Филаделфия, която беше затворена през последните три месеца, прогнозира увеличение с 90 000 барела на ден спрямо предишните капацитети.
По-рано през сесията черното злато получаваше подкрепа от геополитическото напрежение, като основният акцент беше върху евентуалните проблеми с доставките от Нигерия. Наближаването на силния, от гледна точка на потребление на петролни продукти, летен сезон също оказваше влияние на пазара. Въпреки че фундаменталните новини бяха без особена промяна спрямо понеделник, голяма част от трейдърите предпочетоха да изчакат днешния доклад за запасите на САЩ без отворени позиции, което в крайна сметка подкопа цената на фючърсите към края на сесията. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още