fallback

Колко време работи средностатистическият европеец за нов автомобил?

За да си купи Opel Corsa например средностатистическите граждани на Великобритания и Люксембург трябва да работят половин година

15:02 | 17.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Средностатистическият литовски гражданин може да спести за закупуването на луксозния SUV BMW X5 за 22 години. Средностатистическият чешки гражданин се нуждае от 10 години, за да си купи този автомобил. Техните британски и люксембургски „съграждани” в ЕС обаче могат за това време да си купят 10 подобни автомобили.

Интересната статистика е направена за 25-те страни членки на ЕС през 2004 г. (т.е. България и Румъния липсват, но това може и да е за добро, като се имат предвид доходите у нас), коментира Automedia.bg.

Статистиката е направена за няколко типични автомобили за отделните класи. Малката класа е представена от Opel Corsa, средната от Škoda Octavia II, големите седани от VW Passat, MPV моделите от Renault Espace и модните луксозни SUV автомобили от BMW X5. Доходите на гражданите в отделните страни от ЕС са изчислени на база чиста средна работна заплата (след заплащане на данъците), за да бъде сравнението по-точно. Ето какво се е получило, според сравнението направено от Eurostat.

За да си купят Opel Corsa например средностатистическите граждани на Великобритания и Люксембург трябва да работят половин година, на Унгария, Словакия – над три години и половина, на Литва – 4,87 години, а на Латвия – 5,85 години. Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още