fallback

Златото с най-високо затваряне от края на февруари

Ценният метал се радва на силно търсене от началото на годината - както на физическия пазар, така и на инвестиционния

11:04 | 17.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавни облигации  
Фючърсните контракти върху щатските държавни облигации поскъпнаха в първата за седмицата сесия, особено след обявяването на нетните капиталови потоци за февруари. Данните показаха, че пренасочването на капитали към САЩ се е увеличило до $94.5 милиарда при положение, че за януари данните сочеха $79.6 милиарда. Подкрепа оказа и фактът, че през февруари по-търсени са били корпоративните облигации за сметка на държавните ценни книжа. Чуждестранни инвеститори са закупили $39.9 милиарда в корпоративни и $14.5 милиарда в държавни ценни книжа. В началото на сесията пазарът на облигациите беше изключително волатилен, след като бяха публикувани икономическите данни. Индексът  за производствената активност в Ню Йорк отбеляза ръст до 3.8, спрямо предходните 1.9, но предвид очакванията за скок до 7.5, покачването беше незадоволително за инвеститорите. Детайлите показаха, че новите поръчки се задържат стабилни, но за сметка на това доставките изостават спрямо предходния месец, пропадайки до най-ниското си ниво от средата на 2005 насам.
Към тези данни се добавиха и данните за неизпълнените поръчки, които за пореден месец пропаднаха в негативна територия. От друга страна, индексът на платените цени се покачи леко за сметка на компонента „получени цени”, който продължи да спада. Индексните компоненти за заетостта показаха известна слабост, но като цяло се задържаха позитивни.
Също така бяха публикувани и продажбите на дребно за март, които се покачиха с 0.7%, при средни очаквания за 0.6%, и предходни данни от 0.1%. В допълнение основният индекс, изключващ продажбите на автомобили, нарасна с 0.8%. The Wells Fargo/NAHB, пазарен индекс, следящ сектора на недвижимите имоти, се понижи от 36 през март до 33 за април, което е най-ниското равнище от декември до сега.
  Ценни метали  
Златото отбеляза най-високото си затваряне от края на февруари насам, черпейки основна подкрепа от стабилизирането на петрола и негативните данни за американския долар. Ценният метал се радва на силно търсене от началото на годината - както на физическия пазар, така и на инвестиционния. Юнският контракт приключи сесията с покачване от $4.60 или 0.7%, което го постави в непосредствена близост до ключовата съпротива на $700, въпреки че нивото е по-скоро психологическо. Реално първата по-сериозна техническа съпротива пред контракта е на $735. Останалите метали отбелязаха по-скоро смесени движения, като майският контракт на среброто загуби 1 цент в края на сесията, приключвайки обаче над $14 за тройунция. Юнският паладий отбеляза поевтиняване от $2.05, приключвайки под съпротивата на $380, докато юлската платина се покачи с $3.10, завършвайки в близост до $1 300. Майският контракт на медта продължи печелившата си серия, покачвайки се в понеделник с $0.75, като през сесията отбеляза най-високо търгувано ниво от $3.60. Фундаментите при ценните метали се запазват благоприятни за биковете, особено след проблемите в добивния сектор в Индонезия и Аржентина. Работниците в една от мините на Freeport McMoRan Copper & Gold, намираща се в Папуа, обявиха, че започват ефективни стачни действия в понеделник, докато от Xstrata съобщиха, че следващата им доставка от мините в Bajo de la Alumbrera, Аржентина, ще бъде забавена до средата на май поради наводненията в региона. От гледна точка на физическото търсене, към приключване на работния ден в петък, Nymex обяви, че количеството злато в складовете се е покачило със 157 267 тройунции до 7.6 милиона тройунции, среброто се е увеличило с 593 319 тройунции до общо 126.38 милиона тройунции, а медта - с едва 38 къси тона до общо 35 908 къси тона. Индексите, следящи сектора на металите, отбелязаха покачвания в понеделник, като Amex Gold Bugs Index и CBOE Gold Index поскъпнаха с по 1.1%, а Philadelphia Gold and Silver Index - с 0.7%. Борсово търгуваните фондове също като цяло бяха в положителна територия, като единствено изключение правеше iShares Silver Trust ETF, който загуби 0.1%. От друга страна, StreetTracks Gold Trust ETF поскъпна с 0.8%, а Market Vectors-Gold Miners ETF с 1.3%. Енергийни суровини
Петролните фючърси отбелязаха лик спад в първата за седмицата сесия, но успяха да се задържат над $63. Основните настроения на пазара бяха породени от притесненията за проблеми в доставките от Нигерия, както и очакванията за засилено търсене с наближаването на летния сезон. Силата в петрола беше неутрализирана от слабото представяне при бензина. В понеделник водещият контракт на реформулирания бензин загуби близо 3%, въпреки че към крайните потребители стоката продължава да поскъпва.
Основната причина за резкия спад беше новината, че рафинериите в САЩ са към приключване на периода си на поддръжка, което ще им позволи да работят на по-големи капацитети. По последни данни за изминалия месец бензина към крайните потребители в САЩ е поскъпнал с над 12%. На New York Mercantile Exchange майският контракт на петрола приключи сесията със загуба на 2 цента, след като отбеляза най-високо търгувано ниво от $63.90. Технически, спредът между петрола и петролните продукти е необичайно голям в момента, което кара повечето участници на пазара да прогнозират стесняване в непосредствено бъдеще. Геополитическите фактори продължават да бъдат на заден план, с изключение на създаденото напрежение в Нигерия през последните няколко дни. Насрочените за 21 април президентски избори са в основата на конфликта в страната, особено след като преди няколко дни бяха проведени избори за губернатор, които опозиционните сили обявиха за опорочени. Напрежението в страната може да доведе до по-нататъшно намаляване на добивите, които вече са с 20% по-малко от обичайното.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още