fallback

Руският акционер в Turkcell откри най-атрактивните пазари за мобилни услуги

Бангладеш е на първо място в класацията. Централна и Източна Европа вече не се считат за толкова атрактивни

12:30 | 13.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от Азия и ОНД са категоричните лидери в подреждането за най-перспективни пазари за отбелязване на високи ръстове в сектора на мобилните комуникации, се казва в проучване, поръчано от руската компания Алтимо, един от основните акционери в турския мобилен оператор Turkcell. Алтимо е поръчала изследването на няколко водещи университета по света с цел да намери страните, в които е най-перспективно да се извършват инвестиции в телекомуникационни компании. Представители на руската компания, цитирани от вестник „Комерсант“, предупреждават да се избягват вложения в Африка - регион, който в момента привлича значителен инвеститорски интерес. Въз основа на направеното проучване компанията, която е телекомуникационното подразделение на руската Алфа Груп, разпространи първия индекс на развитие в областта на мобилните комуникации в различни страни, наречен Mobile Development Index (MDI). Страните от Южна и Югоизточна Азия и ОНД са следвани от Западна, Централна и Източна Европа, като САЩ и Канада също все още се считат за пазари, които имат потенциала да отбележат значителни ръстове. От Алтимо считат, че последното се дължи на факта, че в Северна Америка на места продължава да има предпочитания към фиксираната телефония спрямо мобилната.

При формирането на класацията са взимани предвид фактори като големината на съответния пазар, средната EBITDA на компаниите в сектора, настоящите и прогнозните нива на разходите за мобилни комуникации на глава от населението, скоростта на развитие на мобилните мрежи и др. Индексът включва 52 държави и 11 региона, като използваните данни са събирани в периода 2002-2006 г. Според изследването сред десетте най-привлекателни страни се нареждат седем от Азия (Бангладеш – на първо място, Китай, Индия, Индонезия, Филипините, Шри Ланка и Пакистан) и три от ОНД (Русия – на пето място, Украйна – номер 7, и Узбекистан – номер 9).

„Очевидно най-интересните държави от инвестиционна гледна точка са азиатските. Например нашата компания вече е готова да инвестира в три страни на континента – Виетнам, Индия и Индонезия. Размерът на вложенията може да достигне 2 млрд. долара за всеки един от тези пазари“, коментира вицепрезидентът на Алтимо Кирил Бабаев. Според него Централна и Източна Европа е загубила голяма част от инвестиционния си потенциал през последните две години, след като все повече нараства степента на разпространение на мобилните услуги в региона. Алтимо има дял от 13,22% в турския мобилен оператор Turkcell, който е сред кандидатите за закупуването на БТК. Според източници на Financial Times турската компания дори е една от двете групи с най-големи шансове за българския телеком, като неин съперник за сключване на сделка е базираният в Дубай Oger Telecom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още