fallback

Петролът се търгува в тесни граници след вчерашния спад

Вчера черното злато загуби 0,4% до 64,38 долара след освобождаването на британските войници от Иран

11:37 | 05.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролните фючърси се търгуват без съществено изменение днес, след вчерашното понижение, което стана факт след освобождаването на британските войници от Иран.

Вчера на борсата в Ню Йорк фючърсите на черното злато с доставка през май поевтиняха с 0,4% и затвориха на 64,38 долара за барел. След изявлението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, в което бе обявено освобождаването на войниците, суровината се понижи с 1,20 долара и достигна 63,56 долара за барел. По-късно обаче петролът възстанови част от загубените позиции, след като стана ясно, че бензиновите запаси в САЩ бележат по-силно понижение от очакваното, а търсенето на горива е на 15-седмичен максимум.

Според данните на енергийното министерство на САЩ запасите от бензин бележат спад от 5,03 млн. барела за седмицата до 25 март до ниво от 205,2 млн. барела, или с 2,5% под нивата от съответния период на миналата година.

Щатските рафинерии са работили с капацитет от 87%, колкото и за предходната седмица, а производството на бензин се понижава за пръв път от три седмици насам. Обикновено по това време на годината рафинериите увеличават производството на автомобилни горива в очакване на летния сезон. Вносът на бензин се понижава с 11% на седмична база до среднодневен обем от 1,01 млн. барела.

Освобождаването на британските военни понижи напрежението около Иран и опасенията на пазарните участници за евентуално прекъсване на доставките през Персийския залив и през следващите седмици запасите и търсенето на бензин в САЩ ще бъдат водещият фактор на пазара, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

Към момента фючърсите на лекия суров петрол с доставка през май се търгуват на ниво от 64,33 долара за барел, което представлява минимален спад от 5 цента, или 0,08%. Сортът Брент се повишава с 0,87% до 68,40 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още