fallback

Петролът с лек спад

Причина за понижението стана изявление от Иран, че няма да съди арестуваните британски войници

09:05 | 03.04.07 г.

Петрoлът падна днес, след като Техеран показа готовност за дипломатическо разрешение на конфликта с арестуваните на 23 март 15 британски войници на водната граница между Иран и Ирак. Петролните фючърси с доставка през май паднаха с 45 цента, или 0,7 на сто, до 65,49 долара за барел вчера. Към момента майските договори се търгуват за 65,71 долара за барел. Лондонският сорт Брент също отчете понижение от 7 цента до 68,67 долара за барел. Причината за понижението след 10-дневното рали на цените на черното злато бе изявлението на говорители на иранското правителство, че британските войници няма да бъдат съдени. Това бе интерпретирано от пазарите като сигнал за дипломатическо разрешение на конфликта. Вчера шефът на Съвета по национална сигурност на Иран Али Лариджани заяви, че неговата държава не вижда нужда да съди англичаните, съобщи Bloomberg.

Самият Aлиджани предложи варианта международна комисия да реши съдбата на 15-те британски войници. Така инвеститорите намалиха рисковата премия от евентуален конфликт, който да застраши петролните доставки през протока Хормуз, и цената за барел петрол падна.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, може да се очаква спад в цените с още един или два долара. Понижението в цените на петрола сигурно ще бъде умерено поради очакванията за намалели бензинови запаси в САЩ. Консенсусната прогноза за състоянието на седмичните бензинови запаси в страната, които ще бъдат обявени утре, е че те са намалели с 350 хил. барела за миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още