fallback

Американската ATT ще завладява и Европа чрез Telecom Italia

Телеком операторът се стреми към участие в най-големия италиански телеком съвместно с мексиканската America Movil

11:45 | 02.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американският телекомуникационен оператор ATT обяви в неделя, че води преговори за придобиването на участие в холдинга, който контролира италианския оператор Telecom Italia. От ATT уточняват в съобщение до медиите, че преговарят за придобиване на една трета от Olimpia S.p.A. - групата, която държи 18% от обикновените акции на италианската компания.

Интерес към Telecom Italia проявява също и мексиканската America Movil, става ясно още от съобщението.

Придобиването на участие на ATT от холдинга ще бъде свързано с поемането на същото по размер участие от страна на America Movil, посочват от ATT. Така двете групи могат да придобият до 66% от Olimpia, ако преговорите завършат успешно.

Желаните от ATT и America Movil акции принадлежат на италианската група Pirelli, която от своя страна държи 80% от Olimpia. Офертата на американския телеком възлиза на 2,82 евро на акция, в което са калкулирани и дълговете на Olimpia. Според Wall Street Journal общата цена, предложена от ATT и America Movil, ще е 2,6 млрд. евро.

В средата на март от Pirelli бяха заявили, че са готови да отстъпят участието си в най-големия италиански телеком, който бе придобит от компанията през 2001 г.

ATT е лидер на американския телекомуникационен пазар и е резултат от сливането през ноември 2005 г. между SBC и ATT. По данни на компанията тя има 61 млн. абонати, като присъства в 137 страни. За 2006 г. чистата й печалба възлиза на 7,35 млрд. долара, а приходите й са 117 млрд. долара.

Според Wall Street Journal влизането на ATT и America Movil в Telecom Italia може да предизвика негативни политически реакции в Италия заради перспективата чуждестранни акционери да контролират най-големия телеком в страната.

За ATT това ще бъде важна крачка към завладяването на европейския пазар, след като през последните години компанията разшири присъствието си в няколко страни в Латинска Америка, Азия и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още