fallback

Петролът продължи стремглавото си покачване

Въпреки високите цени на петрола обаче американските фондови пазари приключиха търговията в четвъртък „на зелено“

09:39 | 30.03.07 г.

Петролът проби шестмесечния си връх и майските фючърси за суров петрол стигнаха нива от 66,71 долара днес. Към момента „черното злато“ с доставка през май се търгува на ниво от 66,68 долара за барел.

Причина за повишаването на цените на петролните договори е ситуацията с 15-те британски моряци, арестувани от иранската революционна гвардия на 23 март. Диспутът между двете държави е дали военните са прекосили водната граница на Иран, или са патрулирали в иракски води, каквато е и задачата им под мандата от ООН.

В резултат на конфликта от 23 март насам петролът се повиши със 7 на сто. Само вчера цената на петролните фючърси с доставка през май бе с 2 долара по-ниска.

Вчера ситуацията ескалира още повече, когато Иран отказа да освободи единствената жена измежду 15-те арестувани англичани, въпреки че преди това от Техеран бяха обещали това да се случи. Причината за неизпълненото обещание, според говорители на иранското правителство, бе нежеланието на Великобритания да се извини и да признае, че моряците „несъзнателно“ са влезли в иранска територия. Според ирански дипломати това може да предотврати евентуалното осъждане на английските войници.

Становището на Лондон си остана обаче, че морският патрул е бил на 1,7 морски мили вън от иранската граница. Нещо повече, от Обединеното кралство потърсиха помощта на ООН и от международната общност подготвиха резолюция, която „осъжда“ арестуването на 15-тимата военни.

Според анализатори петролът ще продължи да се покачва с всеки изминат ден, който моряците прекарат в Иран. Инвеститорите започнаха да калкулират в цената рискова премия от евентуален военен конфликт в близост до Персийския залив. Близо четвърт от световния трафик на петрол минава през протока Хормуз, който свързва Иран и Оман. Освен това, ако Иран участва във военен конфликт, това неминуемо ще намали доставките на петрол, тъй като страната е вторият най-голям производител в ОПЕК.

Според петролни инвеститори рисковата премия от евентуален конфликт може да стигне до 10-12 долара, което означава цени от около 70 долара за барел.

Лондонският сорт Брент също отчете значително повишение и към момента договорите за доставка през май се търгуват за 68,60 долара за барел, което е със 72 цента повече от нивата, при които затвори пазарът в Ню Йорк.  Въпреки високите цени на петрола обаче американските фондови пазари приключиха търговията в четвъртък „на зелено“. Dow Jones Industrial Average добави още 0,39 на сто към стойността си и в момента се котира на 12 348,75 пункта. Широкият S&P 500 също се повиши с 0,37 на сто до 1 422,53 пункта, след като вчера стана ясно, че американската икономика е нараснала с 2,5 на сто за последното тримесечие на 2006, което е с 0,3 на сто повече от това, което пазарът очакваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още