fallback

BAT поведе битка с Imperial Tobacco за Altadis

BAT иска след придобиването да запази марките на компанията, а дистрибуционната й мрежа да прехвърли на инвестиционни фондове

13:50 | 29.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Проектът на Imperial Tobacco за придобиване на френско-испанската група Altadis е сериозно застрашен, след като в битка за компанията се включи друг кандидат-купувач.

Според вестник Times тютюневият гигант British American Tobacco (BAT), произвеждащ марките Lucky Strike и Dunhill, е подал по-висока оферта за Altadis съвместно с инвестиционните фондове CVC Capital, Cinven и PAI. Ако купи компанията, BAT предвижда да запази нейните марки (Gauloises, Gitanes, Fortuna и други), но да отстъпи дистрибуционната й мрежа на фондовете.

Според изданието преговорите за сделка все още са в начален етап, каквото е положението и с първия кандидат. Още повече че наскоро шефът на BAT заяви, че компаниите в сектора се оценяват твърде високо. Въпреки това според наблюдатели British American Tobacco не може да си позволи да остане безучастен пред перспективата за поглъщане от такъв мащаб, каквото готви Imperial Tobacco, особено след сделката за британската компания Gallaher, чиито акционери се съгласиха цигарения производител да бъде купен от Japan Tobacco. Финализирането на придобиването се очаква да стане факт до средата на април.

Досегашното предложението на Imperial Tobacco за Altadis възлиза на 45 евро на акция (общо 11,5 млрд. евро). То обаче беше отхвърлено от компанията, която го счете за недостатъчно високо. Според испанския вестник El Pais следващата оферта на Imperial Tobacco ще бъде 50 евро на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още